Stavebník nesúhlasí s tvrdením o čiernej stavbe na Bellovej ulici

20.7.2018

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Tvrdenia o čiernej stavbe na Bellovej ulici na Kolibe v  Novom Meste sú podľa vlastníka pozemku a stavebníka, spoločnosti Bell Invest, s.r.o., nesprávne a nepravdivé. Nezhodujú sa totiž ani so skutkovým, ani právnym stavom veci a nie sú podložené relevantnými dôkazmi.

Spoločnosť tak reaguje na vyhlásenia o nezákonnosti výstavby štvorpodlažnej bytovky medzi rodinnými domami zo strany občianskeho združenia (OZ) Za lepšiu Kolibu, za ktorým stojí miestny poslanec Martin Vlačiky.

"Na pozemku je v súlade s platným územným plánom mesta povolená výstavba malopodlažného bytového domu na základe stavebného povolenia, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 22.12.2011," uviedol investor. Ten zároveň vyvracia tvrdenia občianskeho združenia, že by jeho platnosť skončila pre následnú nečinnosť koncom roka 2013. Predošlý stavebník a vlastník nehnuteľnosti mal ešte v novembri 2013 oznámiť príslušnému stavebnému úradu a Inšpektorátu práce Bratislava začatie stavby.

"Spoločnosť v rovnakom čase začala asanáciu pôvodnej stavby rodinného domu v súlade s projektovou dokumentáciou overenou stavebným úradom. Ukončenie búracích prác bolo oznámené stavebnému úradu a stavebník plynule ďalej pokračoval s výkopovými a zemnými prácami v súlade s vydaným stavebným povolením," skonštatoval investor. Keďže sa so stavebnými prácami začalo a v stanovenej lehote boli zákonným spôsobom oznámené, je stavebník presvedčený, že spochybňovanie právoplatného stavebného povolenia nie je na mieste a zákon porušovaný nie je.

Na margo štátneho stavebného dohľadu, ktorý vykonal miestny stavebný úrad na základe podnetu občianskeho združenia, stavebník skonštatoval, že predložil relevantné doklady. Ďalšie podklady doložil 19. júla. Taktiež ubezpečil, že v súvislosti s drevinami na predmetnom pozemku postupuje v zmysle pokynov štátneho stavebného dohľadu a zabezpečuje ich ochranu. "Vo vzťahu ku kontrolným úradom bude spoločnosť naďalej poskytovať všetku nevyhnutnú súčinnosť až do vyriešenia vzniknutej situácie," dodal investor.

Oprávnenosť výstavby na Bellovej ulici spochybňuje OZ Za lepšiu Kolibu, ktoré v tejto súvislosti zorganizovalo začiatkom júla verejný protest. Prípadom sa v súčasnosti zaoberá nielen novomestský stavebný úrad, ale aj Slovenská stavebná inšpekcia. Na Generálnu prokuratúru (GP) SR bolo zároveň podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného vykonania stavby. Momentálne ďalší protest naplánovaný nie je. "Dáme šancu orgánom, na ktoré sme poslali podnety, aby vo veci konali, na čo existujú príslušné zákonné lehoty," dodal Vlačiky s tým, že ak v nich inštitúcie konať nebudú, protesty vylúčené nie sú.

(TASR)

Páčil sa vám článok?