Stavbou na Bellovej ulici sa zaoberá úrad, inšpekcia i prokuratúra

17.7.2018

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Výstavbu 4-podlažnej bytovky medzi rodinnými domami na Bellovej ulici na Kolibe údajnej čiernej stavby, platnosť stavebného povolenia ktorej mala vypršať, prešetruje okrem miestneho stavebného úradu aj Slovenská stavebná inšpekcia. Na Generálnu prokuratúru (GP) SR bolo zároveň podané trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného vykonania stavby.

"Začiatkom júla bolo podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, keďže nevieme, kto v skutočnosti stojí za firmou Bell Invest, s.r.o., ktorá stavbu stavia," povedal novomestský miestny poslanec a zároveň predseda občianskeho združenia (OZ) Za lepšiu Kolibu Martin Vlačiky. Podanie potvrdila aj prokuratúra. "Podanie, respektíve trestné oznámenie bolo osobne spísané na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky dňa 3.7.2018," skonštatovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová s tým, že podanie je momentálne v štádiu vybavovania

Prípadom sa na podnet občianskeho združenia zaoberá aj Slovenská stavebná inšpekcia. "Inšpektori Inšpektorátu Bratislava vykonali v predmetnej veci prvé základné zisťovania na príslušnom stavebnom úrade, aby z dôvodu hospodárnosti v rovnakej veci nekonali duplicitne viaceré orgány verejnej správy, a na mieste predmetnej stavby. Ďalej budú postupovať podľa ustanovení stavebného zákona," priblížil Eduard Kolek, riaditeľ Inšpektorátu Bratislava.

Sú totiž oprávnení vykonať na predmetnej stavbe štátny stavebný dohľad, čiže obhliadku predmetnej stavby a kontrolu súvisiacich dokladov a následne na základe svojich zistení prijať potrebné opatrenia. Napríklad, ak orgán štátneho stavebného dohľadu zistí nepovolenú stavbu, oznámi to stavebnému úradu, pričom ak ide o rozostavanú stavbu, bezodkladne vyzve stavebníka na zastavenie prác. Ak zistí porušenie stavebného zákona zakladajúce podozrenie zo spáchania správneho deliktu alebo priestupku, odovzdá vec na správne alebo priestupkové konanie.

Prvý štátny stavebný dohľad na podnet občanov vykonal na mieste ešte koncom júna aj novomestský miestny úrad. Ten sa však mal týkať zasypania miestnych drevín na pozemku a jeho účelom mala byť kontrola zabezpečenia, odkopania a ošetrenia miestnych drevín. Štátny stavebný dohľad síce skonštatoval, že dreviny sú odkopané, zabezpečené drevenými zábranami a ošetrené živicovým náterom, oddelenie životného prostredia však podotklo, že síce dreviny ošetrené sú, ale odkopanie je nedostatočné. "Informovalo, že stavebníka usmernilo a orgán štátneho stavebného dohľadu vydal výzvu stavebníkovi na vykonanie náprav," uviedol Ján Borčin, komunikačný manažér novomestského miestneho úradu.

V najbližších dňoch by sa mal uskutočniť na základe ďalšej žiadosti druhý štátny stavebný dohľad. Stavebný úrad taktiež čaká na vyžiadané doplňujúce informácie a podklady od stavebníka. "Časť podkladov doplnil, časť ešte nie. Požiadal o predĺženie lehoty dodania stavebného denníka z dôvodu jeho archivácie pôvodným stavebníkom a dohľadania," vysvetlil Borčin. Až po zhromaždení a posúdení všetkých relevantných dokladov bude možné skonštatovať, či skutočne ide o čiernu stavbu.

V niektorých médiách sa objavili informácie, že konateľka stavebnej spoločnosti je v rodinnom vzťahu s vedúcou oddelenia životného prostredia a územného plánovania miestneho úradu. "Územné rozhodnutie je z roku 2007, stavebné povolenie je z roku 2011. Spomínaná pani sa stala vedúcou oddelenia životného prostredia a územného plánovania v novembri 2015. Nie je vedúcou stavebného úradu. Akékoľvek zasahovanie do konania je možné vylúčiť," zdôraznil Borčin v rámci odpovede na otázku, či nie je možný konflikt záujmov.

Občianske združenie ešte začiatkom júla zorganizovalo na mieste výstavby prvý protest. Je totiž presvedčené, že stavebné povolenie platilo do 22. decembra 2013. Podotýka, že do tejto lehoty stavebník odstránil starý rodinný dom s dvoma garážami, ktorý stál na pozemku, avšak so žiadnou súčasťou novej stavby nezačal. Opiera sa zároveň o právnu analýzu, podľa ktorej sa po vypršaní dvojročnej zákonnej lehoty stavebné povolenie stalo neplatným.

Združenie ďalší protest zatiaľ neplánuje. "Dáme šancu orgánom, na ktoré sme poslali podnety, aby vo veci konali, na čo existujú príslušné zákonné lehoty," dodal Vlačiky s tým, že ak v nich inštitúcie konať nebudú, protesty vylúčené nie sú.

(TASR)

Páčil sa vám článok?