Práce na budovaní Landererovho parku majú pokračovať na jeseň

26.6.2017

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Na ploche takmer tritisíc metrov štvorcových v blízkosti Šafárikovho námestia má vzniknúť akási mestská záhrada pre aktívny relax obyvateľov Starého Mesta i Bratislavy.

Práce na budovaní Landererovho parku v bratislavskom Starom Meste by mali pokračovať na jeseň. „V septembri plánujeme druhú, zásadnejšiu etapu, aj vzhľadom na agrotechnické termíny, kedy je možné vysádzať a ďalej pracovať,“ uviedol staromestský starosta Radoslav Števčík. Pokračovať by sa malo s rozbíjaním a odstraňovaním betónových a asfaltových plôch, ktoré doteraz zmizli spod bývalého bistra Kazačok a nahradil ich povrch s trávnatou a lúčnou zmesou. Vybudované budú nové dláždené a vodopriepustné chodníky a vysiate ďalšie zelené plochy a nové stromy, ktoré pribudnú ku zrevitalizovaným súčasným drevinám. „Na základe výsledku participácie s obyvateľmi vieme, že ľudia chcú park využívať na aktívny oddych, preto tam bude aj nové detské ihrisko a nové priestory na oddych,“ priblížil Števčík s tým, že súčasťou by mal byť aj obslužný objekt s verejnými toaletami.

Po dokončení by mal vzniknúť otvorený, zelený a bezbariérový priestor, ktorého centrálnu časť bude tvoriť nový „sezónny“ pavilón, otvorený od jari do jesene, a fontána. Tie by mali byť zároveň večer nasvietené špeciálnym osvetlením LED technológiou, rovnako ako stromová aleja pozdĺž chodníka na Alžbetínskej ulici.

Projekt revitalizácie predmetného územia počíta s nákladmi okolo 300-tisíc eur. Mestská časť by mala zo svojho rozpočtu vyčleniť 200-tisíc eur, na spolufinancovaní by sa podľa dohôd mal podieľať súkromný partner. Samospráva je totiž presvedčená, že korporácie či developeri by aj takýmto spôsobom mali „splácať dlh obyvateľom a mestu“ za výstavbu administratívnych či obytných objektov.

Návrh na revitalizáciu územia vyberalo Staré Mesto v medzinárodnej urbanisticko-architektonickej súťaži na prelome rokov 2015/2016. Nesie zatiaľ pracovný názov Landererov park, teda pomenovanie po niekdajšej dominantnej stavbe na tomto území, ktorou bol práve Landererov palác a na počesť prvého kníhtlačiara v Bratislave Jána Michala Landerera.

(TASR)

Páčil sa vám článok?