Koncepcia CEPIT sa mení, rokovania pokračujú

26.10.2006
Páčil sa vám článok?

Koncepciu Stredoeurópskeho parku inovatívnych technológií (CEPIT), ktorý by mal vyrásť vo Vajnoroch, je nutné zmeniť. Jeho konečná podoba bude predmetom ďalších rokovaní.

V uplynulých dňoch sa na Miestnom úrade vo Vajnoroch konala z podnetu spoločnosti Cepit Management porada, na ktorej nový spracovateľský tím predstavil novú koncepciu výstavby. Ako uviedla starostka Vajnor Anna Zemanová, témou rokovania bolo posudzovanie vplyvov stavby na životné prostredie a vzájomná interakcia lokality s Národnou prírodnou rezerváciou Šúr a Malými Karpatmi. Podľa nej predkladatelia uznali, že je potrebný nový koncept. Výsledkom stretnutia bola dohoda, že dotknuté strany sa budú snažiť nájsť také riešenie, ktorého výsledkom bude projekt nadregionálneho významu spĺňajúci predstavy obyvateľov Vajnor a širšieho okolia.

Mestské zastupiteľstvo pred rokom schválilo zmenu funkčného využitia asi 63 hektárov poľnohospodársky obrábanej pôdy v lokalitách Pri majeri I a Pri majeri III na plochy občianskej vybavenosti a čiastočne na plochy priemyslu, skladov a výroby. Myšlienku CEPIT-u si predstavitelia mesta osvojili a na jej základ schválili návrh zmien a doplnkov aktualizácie územného plánu mesta.

Podľa A. Zemanovej dodatočné hľadania umiestnenia technickej infraštruktúry a najmä náročný súboj s prírodnými danosťami lokality prinútil predkladateľov na zmenu konceptu. „To, čo malo byť predmetom odborných rokovaní spred dvoch rokov, sa začína dnes,“ uviedla. Ako dodala, mestská časť Bratislava -Vajnory sa myšlienke vybudovania vedecko-technologického parku na svojom území nikdy nebránila. Nesúhlasila však s jeho budovaním na celom požadovanom rozsahu územia a najmä so spôsobom aktualizácie územného plánu mesta.

„Stále je opodstatnená obava, že vybudovanie technologického parku nebolo cieľom predkladateľov žiadosti - vlastníkov pozemkov, ale len prostriedkom na dosiahnutie zmeny charakteru pozemkov na stavebné,“ tvrdí A. Zemanová. „Program, ktorý bol predkladaný v investičnom pláne (inkubátor začínajúcich podnikateľov, vysoká škola, kongresové centrum, športové a rekreačné plochy), je politicky príťažlivý, no súkromným sektorom ťažko realizovateľný.“

Mestská časť požaduje spracovanie správy o posudzovaní vplyvov na životné prostredie(EIA) a podľa jej výsledkov vypracovanie územného plánu zóny.

Páčil sa vám článok?