V Novom Meste budú znova protestovať proti stavbe bez parkovania

22.6.2017

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Proti prestavbe objektu bez príslušných parkovacích miest na Odborárskej ulici organizujú dnes o 17.00 h nespokojní obyvatelia už tretiu protestnú akciu.

Ide o objekt bývalej slobodárne, v ktorej v minulosti bývali pracovníci štátneho podniku Chemické závody Juraja Dimitrova a ktorá sa neskôr využívala aj ako administratívna budova. V súčasnosti ju investor prestavuje na polyfunkčný dom s 59 bytmi, šiestimi apartmánmi a deviatimi nebytovými priestormi, avšak bez vlastných nových parkovacích miest.

„Ľudia bojujú za svoje práva na slušné bývanie. A budú protestovať až do ich naplnenia,“ uviedol novomestský poslanec Vladimír Mikuš, ktorý akciu spoluorganizuje s ďalšími miestnymi poslancami Richardom Mikulcom a Andrejom Árvom a občianskym združením (OZ) Dimitrovka. Protestom chcú zároveň opätovne poukázať na dieru v zákone, jeho nedostatky a jeho aplikovanie v praxi. Do budúcnosti pritom podľa neho nie je vylúčené, že sa protest presunie aj pred kompetentné úrady, voči ktorých rozhodnutiu obyvatelia so samosprávou taktiež protestujú.

Občianske združenie zároveň pred časom podalo návrh na obnovu konania ukončeného právoplatným rozhodnutím rezortu dopravy a výstavby. Obyvatelia i samospráva totiž poukazujú na fakt, že zmluva, ktorú investor v decembri minulého roka predložil ministerstvu o podnájme parkovacích miest, čím mal deklarovať ich dostatočný počet, je po troch mesiacoch neplatná. „Pritom na základe tejto podnájomnej zmluvy získali stavebné povolenie od ministerstva dopravy. Stalo sa to, na čo som upozorňoval. Že po kolaudácii bude podnájomná zmluva ukončená,“ povedal novomestský starosta Rudolf Kusý, podľa ktorého je jediný rozdiel oproti predpokladu ten, že podnájomná zmluva bola ukončená už k 31. marcu.

Rezort dopravy však svojím rozhodnutím obnovu konania nepovolil, a to z dôvodu, že neboli naplnené zákonné dôvody ustanovené v správnom poriadku na jeho obnovenie. Voči tomu sa združenie odvolalo a podalo rozklad. „Proti tomuto rozhodnutiu podal účastník konania, občianske združenie Dimitrovka, rozklad, o ktorom rozhodne minister podľa § 61 správneho poriadku na základe návrhu ním ustanovenej osobitnej rozkladovej komisie,“ uviedol odbor komunikácie ministerstva dopravy. Rozhodnutie ministra bude pritom podľa neho vo veci konečné.

„Podmienku zabezpečenia parkovacích miest, ktoré ministerstvo doplnilo do svojho rozhodnutia v rámci odvolacieho konania, bude stavebník preukazovať v ďalšom samostatnom správnom konaní o zmene v užívaní stavby,“ dodal rezort. Investor na otázky v súvislosti s vypršaním platnosti zmluvy doteraz neodpovedal.

(TASR, Foto: FB)

Páčil sa vám článok?