Magistrát reaguje na konflikt v Dúbravke: Auto odtiahneme, povolenie na výrub nepotrebujeme

8.4.2017
0
Magistrát reaguje na konflikt v dúbravke: auto odtiahneme, povolenie na výrub nepotrebujeme - Pri krizi
Páčil sa vám článok?

Ako sme vás už informovali, konflikt medzi bratislavským magistrátom a obyvateľmi lokality Pri kríži v Dúbravke nabral dramatický spád. Počas noci sa na miesto zbehli ľudia, aby vlastnými telami zabránili odtiahnutiu hasičského auta, ktoré tam Dúbravčania umiestnili, aby zabránili výstavbe náhradných nájomných bytov.

Ešte včera doobeda začal stavebník na pozemku odstraňovať tvárnice z niekdajšieho parkoviska, kde má vyrásť objekt s náhradnými bytmi. V lokalite bolo včera viackrát vedenie Dúbravky. Dúbravka obviňuje magistrát, že práce na stavbe spúšťa stavebník nelegálne, napríklad mestská časť nedala povolenie na výrub drevín, ktoré odstránili.

Stavebník včera zavolal odťahovku, aby odpratala z pozemku auto dobrovoľných dúbravských hasičov, no miestni obyvatelia tomu úspešne  zabránili  vlastnými telami či autami, ktorými výjazd z pozemku zablokovali.

Na miesto prišiel i dúbravský starosta Martin Zaťovič, jeho zástupca Ľuboš Krajčír a poslanec Juraj Káčer. Konflikt pokračoval cca do desiatej večer. Situáciu sa pokúšalo riešiť aj asi 20 policajtov. Nakoniec to dopadlo tak, že stavebník včera večer ustúpil a hasičské auto zostalo na svojom mieste.

Ako to prebiehalo, sme informovali TU.

Dnes na vzniknutú situáciu zareagoval aj magistrát. „Stromčeky, ktoré boli zasadené na pozemku hlavného mesta v lokalite Pri kríži, boli zasadené bez vedomia a súhlasu vlastníka. Vlastníkom pozemku je hlavné mesto. V tomto prípade nejde o výrub drevín, preto zo zákona nie je potrebné výrubové povolenie. Stromčeky boli vyňaté tak, aby bol možné ich opätovné zasadenie a vlastník si ich môže prevziať priamo pri stavenisku,“ informovala nás Katarína Kohútiková z magistrátu.

„Hasičské vozidlo, ktoré je aktuálne stále odparkované na stavenisku, nemá na to žiadne povolenie. Dobrovoľný hasičský zbor, ako majiteľ vozidla, bol vyzvaný si svoje vozidlo odparkovať. Na základe nerešpektovania výzvy bude toto vozidlo odtiahnuté,“ dodala.

„Zákon 260/2011 Z.z. je postavený tak, že mesto musí dotknutým občanom zabezpečiť bytové náhrady. Projekt v Dúbravke má všetky potrebné rozhodnutia vrátane súhlasu mestskej časti. Zároveň hlavné mesto robí všetky potrebné opatrenia na vyriešenie situácie s dočasným aj trvalým parkovaním obyvateľov dotknutej oblasti. Mesto v snahe vyjsť v ústrety obyvateľom dotknutých výstavbou, poskytlo v spolupráci so zhotoviteľom možnosť dočasného parkovania vo vyhradenej časti územia pre 30-40 áut. V bytovom dome Pri kríži bude 68 bytových náhrad, ku ktorým bude prislúchať 85 parkovacích miest. Mesto však na vlastné náklady dobuduje ďalších 96 parkovacích miest pre Dúbravčanov z okolitých domov. Vedľa parkoviska vznikne aj park, ktorý bude slúžiť ako oddychová zóna so zeleňou. Na vybudovanie parku a parkoviska vyčlenilo mesto vo svojom rozpočte 600-tisíc eur,“ argumentuje Kohútiková.

“Zastávame názor, že hlavné mesto sa musí starať o svojich občanov a forma výstavby nájomných bytov s príspevkom štátu je efektívnym riešením aj na zabezpečenie sociálnej politiky mesta. Je nám veľmi ľúto, že sa takáto téma stáva predmetom vytĺkania politického kapitálu. Zároveň je poľutovaniahodné, že úrady vychádzajú skôr v ústrety projektom súkromných developerov, než projektom riešeným vo verejnom záujme. Štát zákonom zaviazal hlavné mesto, aby sa postaralo o bývanie šiestim stovkám rodín z reštituovaných domov. Mesto však v rámci svojej sociálnej politiky chce urgentne riešiť aj situáciu tisícky svojich obyvateľov, ktorí splnili podmienky na pridelenie nájomného bývania. Dopyt po nájomných bytoch v metropole aj ich cena neustále narastá, ale ponuka ani zďaleka nestačí na jeho uspokojenie. Primátor berie na vedomie hlasovanie poslancov, pri svojom rozhodovaní však musí postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy a zároveň tak, aby prijaté uznesenia neboli v rozpore so zákonom  či v rozpore s efektívnym a hospodárnym nakladaním s majetkom mesta. Pozemky v lokalite Pri kríži patria hlavnému mestu a neboli zverené mestskej časti Dúbravka,“ tvrdí Kohútiková.

(ts, ms, Foto: magistrát)

Páčil sa vám článok?