VIDEO: Dúbravčania v noci blokovali odťahovku, spor s mestom graduje

8.4.2017
0
Video: dúbravčania v noci blokovali odťahovku, spor s mestom graduje - odtah4
Páčil sa vám článok?

Spor Dúbravky s mestom pre výstavbu náhradných nájomných bytov v lokalite Pri kríži, s ktorou miestni nesúhlasia, sa dramatizuje. Dúbravčania sa snažia zabrániť výstavbe aj tým, že na pozemok umiestnili auto dobrovoľných hasičov. Stavebník sa ho pokúsil odtiahnuť a prišlo ku konfliktu.

Stavebník včera zavolal odťahovku, no miestni obyvatelia sa rozhodli odprataniu hasičského auta zabrániť aj vlastnými telami či autami, ktorými výjazd z pozemku zablokovali. Prvý vodič odťahovky hasičské auto dokonca odviezť odmietol a museli zavolať ďalšieho. Situáciu podrobne na sociálnej sieti mapovala stránka Moja Dúbravka.

O začiatku konfliktu v priebehu včerajšieho dňa sme písali TU.

Na miesto prišiel i dúbravský starosta Martin Zaťovič, jeho zástupca Ľuboš Krajčír a poslanec Juraj Káčer. Konflikt pokračoval cca do desiatej večer. Situáciu sa pokúšalo riešiť aj asi 20 policajtov. Nakoniec to dopadlo tak, že stavebník aspoň včera večer ustúpil a hasičské auto zostalo na svojom mieste.

Video Dúbravskej televízie:

Ešte včera doobeda začal stavebník na pozemku odstraňovať tvárnice z niekdajšieho parkoviska, kde má vyrásť objekt s náhradnými bytmi. V lokalite Pri kríži bolo včera viackrát vedenie Dúbravky spolu s vedúcou stavebného oddelenia, právnikom mestskej časti a pracovníčkou z oddelenia územného rozvoja a životného prostredia.

Bratislavskí mestskí poslanci opakovane žiadajú primátora Bratislavy Iva Nesrovnala výstavbu náhradných bytov v Dúbravke zastaviť. Urobili tak na jeseň minulého roka, začiatkom tohto roka a naposledy 29. marca. Mestská časť Dúbravka sa zároveň obrátila aj na Okresný súd Bratislava IV so žiadosťou o pozastavenie všetkých stavebných i výrubových prác. Taktiež chce, aby súd rozhodol, či je v práve mesto alebo mestská časť.

Najnovšiu reakciu magistrátu na vzniknutú situáciu nájdete TU.

„Primátor tvrdí, že aj keď nám pozemky boli zverené, stále má právo tie byty stavať. Nech súd teda povie, kto má právo, či magistrát ako vlastník pozemku, alebo my - mestská časť, čo máme pozemok zverený,“ skonštatoval dúbravsky starosta Martin Zaťovič. Rozhodnutie súdu bude podľa neho dúbravská samospráva akceptovať. Mestskí poslanci primátora tiež požiadali, aby do 15. apríla zorganizoval verejné stretnutie s Dúbravčanmi k téme výstavby náhradných bytov.

Hlavné mesto tvrdí, že zákon je postavený tak, že musí dotknutým obyvateľom zabezpečiť bytové náhrady. „Projekt v Dúbravke má všetky potrebné rozhodnutia vrátane súhlasu mestskej časti. Zároveň mesto urobí všetky potrebné opatrenia na vyriešenie situácie s dočasným aj trvalým parkovaním obyvateľov dotknutej oblasti,“ uviedol minulý týždeň magistrát. Táto téma sa podľa mesta stáva predmetom vytĺkania politického kapitálu a ako tvrdí, miestne úrady vychádzajú skôr v ústrety projektom súkromných developerov než projektom riešeným vo verejnom záujme. Primátor minulý týždeň avizoval, že pri svojom rozhodovaní bude postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy.

Výstavbu náhradných bytov v Dúbravke pre Bratislavčanov žijúcich v reštituovaných domoch s regulovaným nájomným je podľa ministerstva dopravy a výstavby potrebné dokončiť čo najskôr. Rezort zároveň považuje aktuálnu agendu vedenia mestskej časti Dúbravka i miestnych poslancov za nelogickú. „Ak by Bratislava túto aktivitu proti projektu  s právoplatne vydaným stavebným povolením akceptovala, znovu by oddialila začatie riešenia problematiky náhradných nájomných bytov a zvýšila náklady hlavného mesta,“ ozrejmil argumentáciu rezortu štátny tajomník ministerstva Peter Ďurček. Prístup mestskej časti i jej mestských poslancov považuje za „nešťastné politizovanie odbornej záležitosti, ktoré je navyše v rozpore s existujúcim právnym stavom“.

(ms, TASR, Foto: Dubr. TV, FB Moja Dúbravka)

Páčil sa vám článok?