Petržalčania spustili petíciu. Čo ich naštvalo?

3.11.2016
0
Ďalšia vzbura kvôli výstavbe nájomných bytov - ovsiste
Páčil sa vám článok?

Ďalší spor v Bratislave, ktorý dokonca vyústil do spisovania petície. Teraz sú hlavnými aktérmi Petržalčania, ktorí majú obavy, že prídu o zeleň, ktorú si cenia. Obyvatelia ružinovských Ostredkov si už po vyše troch mesiacoch vybojovali, že na Astronomickej ulici nebudú mať namiesto parku dom. Na rovnaký boj sa teraz chystajú ľudia žijúci v Ovsišti.

V čom tkvie problém. Hlavné mesto bolo zo zákona povinné zabezpečiť do konca tohto roka  580 náhradných nájomných bytov pre obyvateľov reštituovaných domov. Ak to nestihne, má povinnosť doplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným reštituentom, čo podľa odborných odhadov predstavuje výšku cca štyri milióny eur ročne. 

Dnes už je jasné, že náhradné nájomné byty hlavné mesto do konca roka nezoženie, hoci lokality na výstavbu nájomných bytov zúfalo potrebuje. „Aktuálne je vydané právoplatné stavebné povolenie na výstavbu v lokalite Pri kríži v mestskej časti Dúbravka, kde by sa výstavba mohla začať ešte v priebehu tohto roka. Ďalšia lokalita, ktorá je už v procese verejného obstarávania, je Na vrátkach, taktiež v Dúbravke,“ informuje stránka bratislava.sk. Najnovšie však aj túto výstavbu mestskí poslanci stopli, písali sme o tom TU.

V procese prípravy sú  projekty v ďalších lokalitách ako Mamateyova a Haanova v mestskej časti Petržalka, Borodáčova v mestskej časti Ružinov či Istrijská v Devínskej Novej Vsi.“

Medzi lokalitami, ktoré boli pôvodne vytipované, bola aj Astronomická. Ľudia sa postavili proti, spísali petíciu, organizovali zhromaždenia a chodili na mestské zastupiteľstvo, takže napokon v lete dosiahli, že na mieste ich parku priamo pred obytným domov nebude stáť ďalší dom.

Teraz sa prebudili aj obyvatelia petržalského Ovsišta. „Posledné voľné plochy v Ovsišti chcú zastavať?“ rozčuľujú sa. Zmizla by tak trávnatá plocha pred Domom seniorov na Poloreckého ulici (na fotografii), aj priestor pred ZŠ Pankúchova. „V lete som zistil, že s ľuďmi nik o stavbách nediskutoval,“ povedal nám poslanec Milan Vetrák a dodal, že primátor dal v septembri vypracovať architektonickú štúdiu na obe miesta, ktorá slúži ako podklad na vyhlásenie verejného obstarávania. A tak poslanec na podnet obyvateľov inicioval petíciu proti výstavbe, ktorú ľudia podpisujú už vyše týždňa. Nie je podľa neho zbytočná, hoci petržalskí poslanci vyzvali primátora, aby na týchto dvoch lokalitách nestaval.

Primátor Ivo Nesroval by sa mal do 30. novembra stretnúť s vlastníkmi bytov dotknutých lokalitách a o probléme diskutovať. Petícia, ktorú ukončia koncom novembra, by mala byť podnetom pre uznesenie, ktoré odmietne výstavbu v danej lokalite. Samozrejme, ak ho mestskí poslanci schvália. Záleží teda na aktivite obyvateľov Ovsišťa ako veľmi nechcú zahustiť svoje životné prostredie a čo sú preto ochotní spraviť. Mestskí poslanci by sa totiž mali dozvedieť, že v Petržalke sú aj iné možnosti, kde stavať. „Napríklad dvesto bytov v Matadorke, územia v majetku spoločnosti Metro alebo mestské pozemky v okolí Južného mesta,“ uviedol poslanec Milan Vetrák.

(in, Foto: in) 

Páčil sa vám článok?