Pri kríži sa má začať s výstavbou 68 náhradných bytov

11.10.2016
0
Pri kríži sa má začať s výstavbou 68 náhradných bytov - vystavba_byty
Páčil sa vám článok?

V priebehu tohto roka sa predpokladá začiatok výstavby prvých bytových náhrad pre nájomníkov, ktorí žijú v reštituovaných bytoch, v Dúbravke, kde by hlavné mesto dokázalo postaviť 68 bytov.

Prvá výstavba náhradných nájomných bytov, na ktorú je vydané právoplatné stavebné povolenie, je lokalita Pri kríži, ktorá pokryje 68 bytov. Ďalšia lokalita, ktorá je už v procese verejného obstarávania, je Na vrátkach, tiež v Dúbravke. Tu sa ráta s výstavbou 116 bytov. Pripravujú sa však aj projekty v ďalších lokalitách ako Mamateyova a Haanova v Petržalke, Borodáčova v Ružinove či Istrijská v Devínskej Novej Vsi. Tieto ďalšie vytypované lokality by mohli zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre približne 200 žiadateľov bytov. Spoločne s bytmi v Dúbravke by tak hlavné mesto vedelo uspokojiť približne 400 žiadateľov.

Hlavné mesto vo všetkých lokalitách (okrem Pri kríži, kde je už konkrétny projekt) zabezpečí výstavbu náhradných nájomných bytov formou Naprojektuj a postav – to znamená, že víťazný zhotoviteľ verejného obstarávania musí zabezpečiť všetky potrebné atribúty od vypracovania projektovej dokumentácie až po stavebné povolenie. „Súčasné lokality nedokážu pokryť potrebu všetkých 580 žiadateľov, preto sme našli aj ďalšie, na ktoré je však potrebná zmena územného plánu. A to je otázka dlhšieho časového obdobia,“ dodal primátor I. Nesrovnal. 

Hlavné mesto má zákonnú povinnosť od 1. januára 2017 doplácať rozdiel regulovaného a trhového nájomného reštituentom/prenajímateľom bytov, ktorí majú nárok na trhové nájomné. Nájomcovia reštituovaných bytov budú môcť v nich bývať dovtedy, kým im mesto poskytne náhradné nájomné byty. Sú tak chránení a reštituenti ich nemôžu len tak vysťahovať bez toho, aby mali zabezpečené náhradné bývanie.

Pre žiadateľov, ktorým bol právoplatne priznaný nárok na bytové náhrady, bola vytvorená špeciálna e-mailová adresa nahradnenajomnebyvanie@bratislava.sk, kde im budú v prípade potreby zodpovedané otázky k danej problematike.

Hlavné mesto je zo zákona povinné do konca roka 2016 zabezpečiť 580 náhradných nájomných bytov tým žiadateľom, ktorým bol právoplatne priznaný nárok.

V prípade, že mesto neposkytne bytové náhrady do konca roka 2016, má povinnosť doplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným reštituentom, čo podľa odborných odhadov predstavuje približne 4 milióny eur ročne.

(ts)

Páčil sa vám článok?