Práce na demontáži Starého mosta museli v pondelok opäť prerušiť

1.4.2014
0
Práce na demontáži starého mosta museli v pondelok opäť prerušiť - starymost_31032014
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Eurovia SK, a.s., ako zhotoviteľ stavby električkovej trate do Petržalky, ukončila v pondelok 31. marca 2014 práce na odstraňovaní 3. mostného poľa Starého mosta a demontážne súlodie troch lodí odtiahol tlačný remorkér Spiš k Mostu Apollo, kde súlodie zakotvilo.

Pokračovať v demontáži 4. mostného poľa bude možné až po zmene plavebnej dráhy. V pondelok totiž Dopravný úrad ešte nevydal plavebné opatrenie o prácach na Dunaji, ktoré by umožnilo zmeniť plavebnú dráhu a pokračovať v prácach.

Demontáž 3. mostného poľa trvala 19 dní, čo je o týždeň menej, ako to bolo pri odstraňovaní 2. poľa Starého mosta. Lodná doprava bola na ten čas obojsmerne presmerovaná do štvrtého mostného otvoru medzi 4. a 5. pilierom mosta. Aby sa demontážne súlodie zhotoviteľa mohlo presunúť pod 4. mostné pole, je potrebné na Dunaji vytýčiť novú plavebnú dráhu. V pondelok popoludní lode plávali aj cez tretí mostný otvor. Ako nás informovala hovorkyňa Divízie vnútrozemskej plavby Dopravného úradu Jana Vadkertyová, lodná doprava pravdepodobne povedie cez 3. mostný otvor. Na otázku, kedy bude vytýčená nová plavebná dráha, uviedla, že „Dopravný úrad vydá príslušné opatrenie 5 dní pred uskutočnením tejto zmeny. Termín zmeny zatiaľ ešte nie je známy.“ Dopravný úrad v súčinnosti so Slovenským vodohospodárskym podnikom potom vytýči plavebnú dráhu plávajúcimi signálnymi znakmi v poprúdnom aj protiprúdnom smere.

Zaujímalo nás, kedy plánuje zhotoviteľ obnoviť práce na demontáži mosta. Hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK, a.s., nám to však v pondelok popoludní nevedela povedať. Možno len predpokladať, že vzhľadom na 5-dňovú lehotu Dopravného úradu na vydanie plavebného opatrenia to tento týždeň už nebude.

Práce na ostatných úsekoch stavby tzv. Petržalskej električky na rozdiel od Starého mosta nemeškajú. V nedeľu 30. marca 2014 došlo k ďalšiemu obmedzeniu dopravy na Šafárikovom námestí a križovatke s Dostojevského radom a Vajanského nábrežím. Z námestia bola doprava vylúčená, na križovatke bola presmerovaná obojsmerne z dvoch do jedného jazdného pruhu. Pokiaľ tade bratislavskí vodiči nemusia prechádzať, nech sa radšej tejto lokalite vyhnú. Z Pribinovej ulice okrem toho bolo zrušené odbočenie na Vajanského nábrežie.

Bratislavskí mestskí poslanci uplynulý týždeň schválili, že nový Starý most bude zeleno-sivý. Priklonili sa k variantu, ktorý v magistrátnom hlasovaní uprednostnili aj návštevníci webstránky magistrátu. Kombinácia zelenej a sivej podľa magistrátu zvýrazňuje vertikálne a horizontálne konštrukčné prvky mosta.

(ado)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?