Nový štadión na Tehelnom poli má stáť do roku 2016

17.7.2013
0
Nový štadión na tehelnom poli má stáť do roku 2016 - stadion_viz1
Páčil sa vám článok?

Nový futbalový štadión pre 22 500 divákov by mal začať stavať na Tehelnom poli koncom tohto, najneskôr začiatkom budúceho roka. Do štyroch mesiacov má byť zbúraný starý štadión, s výstavbou nového sa začne po verejnom obstarávaní zhotoviteľa.

Investorom výstavby bude spoločnosť Národný futbalový štadión, a.s., ktorú v roku 2006 založili futbalové kluby Inter Bratislava, Artmedia Petržalka, Slovan Bratislava a Slovenský futbalový zväz. Dnes ju kontroluje podnikateľ Ivan Kmotrík, ktorý je tiež majiteľom futbalového Slovana. Štadión nebude národný, ako sa pôvodne uvažovalo, prednostne bude slúžiť ŠK Slovan Bratislava, bezodplatne ho však bude využívať futbalová reprezentácia. Štát zaplatí 40 percent nákladov na výstavbu štadióna, zvyšok zaplatí jeho budúci majiteľ. Ten zaplatí aj výstavbu administratívnej 18-poschodovej budovy, obchodného centra, hotela a bytového domu. Štadión so športovou infraštruktúrou vyjde podľa I. Kmotríka na 70 miliónov eur. Areál bude patriť spoločnosti Národný futbalový štadión, a.s., resp. Slovanu Bratislava.

Pod tribúnami bude podzemná garáž s kapacitou zhruba 1000 parkovacích miest. Hľadisko má byť prekryté ľahkou oceľovou konštrukciou s plastovou membránou. V susednom areáli Základnej školy Kalinčiakova by mali vzniknúť dve tréningové ihriská: jedno s prírodným a druhé s umelým povrchom.

Starý štadión vlastnil futbalový klub, pozemky pod ním patria mestu Bratislava. Mesto ich však prenajalo spoločnosti Národný futbalový štadión, a.s., na 50 rokov za jedno euro.

Na novom futbalovom štadióne bude aj sídlo Slovenského futbalového zväzu a Sieň slávy slovenského futbalu.

(ado)
Vizualizácie - NFŠ, a.s.


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?