Polícia obvinila jednu čiernu stavebníčku

8.3.2013
0
Polícia obvinila jednu čiernu stavebníčku - cervenova1
Páčil sa vám článok?

Vlani polícia v Bratislave vyšetrovala šesť prípadov neoprávneného uskutočňovania stavby. Ako pre Bratislavské noviny uviedol hovorca Krajského policajného zboru v Bratislave František Peczár, dva prípady boli postúpené na obvodný úrad ako priestupok, v troch prípadoch bolo začaté trestné stíhanie a v jednom bola v auguste 2012 obvinená 50-ročná Gabriela K. z prečinu neoprávneného uskutočňovania stavby. Obvinenej hrozí trest odňatia slobody na 2 roky.

Čiernych stavieb je však v Bratislave podstatne viacej. S väčšinou z nich bojujú miestne stavebné úrady, ktoré neraz musia bojovať aj s krajským, resp. obvodným stavebným úradom. Takým prípadom je čierna stavba na Červeňovej ulici 8, kde stavebník postavil bez povolenia nadstavbu domu.

„Staré Mesto uložilo spoločnosti Branch Development pokutu 30-tisíc eur. Proti pokute sa stavebník odvolal na krajský stavebný úrad,“ uviedol hovorca Starého Mesta Tomáš Halán. Ten však medzitým zanikol a jeho kompetencie prešli na obvodný úrad. Ešte v lete 2012 však zamietol pokutu, rozhodnutie staromestského úradu zrušil a vrátil na opätovné prerokovanie.

Podľa krajského úradu miestny stavebný úrad nedostatočne zistil, v akom rozsahu časť stavby postavila spoločnosť LOOX, s.r.o., a v akom Branch Development, s.r.o. To však nevie preukázať ani stavebník. Objasniť by to mohol jedine spis o stavebnom konaní, ktorý sa však v čase rozhodovania o pokute nachádzal na krajskom stavebnom úrade.

„Preto staromestský stavebný úrad požiadal účastníka konania, aby do siedmich dní doložil do spisu všetky písomnosti, najmä stavebný denník,“ povedal Halán. Keďže sa tak doteraz nestalo, mestská časť Staré Mesto vyzve stavebníka, aby spis riadne doplnil, inak rozhodne správny orgán aj bez toho.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?