Vajnorský chotár zaplavili nelegálne billboardy

26.12.2012
0
Vajnorský chotár zaplavili nelegálne billboardy - Bilbordy dialnica
Páčil sa vám článok?

Okolo príjazdu do Vajnôr od hlavného mesta, pri viadukte a pozdĺž diaľnice D1 vyrástli billboardy. Podľa všetkého ide o čierne stavby. Postavili ich aj na poľnohospodárskej pôde. Ako uviedol podpredseda Poľnohospodárskeho družstva (PD) Vajnory Branislav Brúder tieto stavby zabrali asi hektár pôdy, ktorá sa nedá obrábať poľnohospodárskou technikou. Družstvo na ich výstavbu súhlas nedalo. Reklamným developérom to zjavne neprekáža.

Sťažnosti boli podané, dohry budú mať asi na súde. "Pri súčasnej vymáhateľnosti práva to však nie je riešenie na dlhé lakte, ale beh v dĺžke svetelných rokov," myslí si Brúder. Bezradnosti úradov sú si vedomí rôzni čierni stavebníci billboardov. Kým dôjde k právoplatnému rozsudku, budú už dávno za vodou aj s tučným ziskom. "Na typ podnikateľov tohto razenia naša justícia nemá a zjavne dlho mať ani nebude," tvrdí starosta Vajnôr Ján Mrva (SDKÚ-DS).

Časť nových billboardov je postavená na pozemkoch PD Vajnory, časť pri diaľnici na pozemkoch vo vlastníctve mestskej časti Bratislava - Ružinov, k niektorým by sa mohol vyjadriť aj Miestny úrad vo Vajnoroch, možno aj súkromní vlastníci pôdy. Všetci sú však bezradní. Zbúrať čierne stavby nemôžu, je to majetok neznámeho vlastníka, potrebovali by stavebné povolenie na búracie práce a pritom majetok nesmú poškodiť.

Nájomné poplatky z reklamy na billboardoch nejdú do rozpočtu obce. "Toto právo nám štát vzal v roku 2005. Či za reklamu firmy niekomu platia z jednotlivých stavieb v daných katastroch obcí, neviem posúdiť. No pochybujem, ak je podľa štatistík väčšina postavená načierno. Ak však už špatia okolie obcí v našich katastroch, mali by aspoň platiť aj do obecných rozpočtov. Zákony sú však v tomto smere veľmi deravé. Ak developerský billboardér postaví takúto stavbu mimo ochranného pásma, nemôže nič robiť obec, družstvo, majiteľ pozemku, ani Slovenská správa ciest alebo Národná diaľničná spoločnosť. Že to zaberá ornú pôdu, špatí krajinu a ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky zjavne nikoho po legislatívnej stránke nezaujíma," povedal starosta Vajnôr Mrva.

Legislatívne pokusy o obmedzenie nekontrolovateľnej výstavby billboardov neboli dosiaľ na pôde Národnej rady SR úspešné. S predbežným nepochopením sa stretla aj ostatná iniciatíva poslankyne Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) o obmedzení tohto takzvaného reklamného smogu, ktorú sa členovia zákonodarného zboru snažia "zmäkčiť" pozmeňujúcimi návrhmi. Aj to je príčina, prečo majú samosprávy vyšších územných celkov, miest, obcí a mestských častí dosiaľ obmedzené možnosti pri riešení tohto problému. Ako uviedla Zmajkovičová, súčasná legislatíva neumožňuje cestným správnym orgánom a správcom ciest efektívne postupovať pri riešení jednotlivých prípadov odstraňovania rozporných reklamných zariadení, respektíve pri ukladaní povinností ich vlastníkom a pri vlastnom vymáhaní plnenia povinností v súvislosti s odstraňovaním zariadení.

(TASR)

Páčil sa vám článok?