Zo športového letiska má byť rezidenčná štvrť Nové Vajnory

27.7.2012
0
Zo športového letiska má byť rezidenčná štvrť nové vajnory - Vajnoria1
Páčil sa vám článok?

Na bývalom športovom letisku vo Vajnoroch vyrastie rezidenčná štvrť. Projekt Nové Vajnory prinesie byty, športoviská, park s jazerom, nákupné centrum Vajnoria, tri základné školy, tri materské školy, detské ihriská, námestia, zeleň, kancelárie a zariadenia zdravotnej a sociálnej vybavenosti. Športoví letci sa presťahovali do Bolerázu pri Trnave.

Spoločnosť Eastfield Slovakia kúpila pozemky ešte v roku 2005 a po štyroch rokoch predložila magistrátu urbanistickú štúdiu. Mestské zastupiteľstvo teraz mení územný plán, aby sa mohlo začať stavať. Investor sa mal vyrovnať aj s vlastníkom nehnuteľností nachádzajúcich sa na pozemkoch. Tie patrili miestnemu leteckému klubu Aeroklub. „Teraz chodíme lietať do Bolerázu. Je to najbližšie športové letisko pri Bratislave, vzdialené približne 70 km," povedal vedúci letovej prevádzky Stanislav Kováč.

„Dôvodom na predaj pozemkov boli nielen prehlbujúce sa ekonomické problémy letiska, ale aj problémy vyplývajúce z lokality, v ktorej športové letisko fungovalo. Malé športové letisko Vajnory totiž zasahovalo do náletového priestoru určeného pre medzinárodné letisko M. R. Štefanika. Aktivity športového lietania či parašutizmu bolo tiež náročné zladiť s už realizovaným, ako aj s plánovaným urbanistickým rozvojom v tejto časti mesta, ako napríklad s diaľničným obchvatom či výstavbou," uviedol Filip Matovič z Eastfield Slovakia.

Urbanistická štúdia bola navrhnutá s prihliadnutím na osobitý ráz mestskej časti. Výška objektov bude stúpať z východnej strany na západnú, pričom priemerná výška objektov bude 4,3 poschodia. Veľký dôraz sa kladie na zeleň, ktorá pokryje až 34 percent z celkovej plochy územia. „Okrem bohatej sadovej úpravy okolia domov by sme vyzdvihli centrálny park situovaný v srdci komplexu, do ktorého budú ústiť pešie promenády, rovnako lemované zeleňou. Jadrom parku bude jazero s 1,5 hektárom vodnej plochy. Súčasťou rozvoja územia sú aj početné športoviská. Obyvateľom budú slúžiť tri základné školy so športovými areálmi, ale aj športové haly, tenisové kurty, krytá tenisová hala, atletické centrum, dráha pre motokáry, skatepark či wellness centrum. K občianskej vybavenosti patria aj tri materské školy s detskými ihriskami," povedal Matovič.

Nákupné centrum Vajnoria sa už začína stavať, aj keď územný plán na celé územie je zatiaľ v procese schvaľovania, časť územia, kde má vyrásť nákupné centrum je však aj v súčasnom územnom pláne definovaná ako oblasť pre občiansku vybavenosť. Vajnoria má byť postavená v druhej polovici budúceho roku, aby obchodníci stihli predvianočnú nákupnú sezónu. „Centrum ponúkne nákupné možnosti najmä pre obyvateľov zo spádovej oblasti Vajnory, Rača-Rendez a Čierna voda. Rovnako bude, samozrejme, slúžiť budúcim obyvateľom obytného komplexu Vajnory," povedal Matovič.

Martina Chudá

Páčil sa vám článok?