Kráľovu horu nezastavajú, investor akceptuje požiadavku mesta

19.6.2012
0
Kráľovu horu nezastavajú, investor akceptuje požiadavku mesta - Kralova hora
Páčil sa vám článok?

Kráľova hora v Bratislave by sa mala stať územím rekreácie v prírodnom prostredí a nebude možné ju zastavať. Mesto chce totiž vlastníkovi pozemku stanoviť záväzok, aby sa začalo s obstarávaním zmien a doplnkov územného plánu. Investor nie je proti. Záväzok je už dnes podľa hovorkyne developera J&T Real Estate Kataríny Krajňákovej súčasťou zmluvy, ktorú je pripravený podpísať.

O budúcnosti Kráľovej hory v pondelok 18. 6. 2012 diskutoval primátor Milan Ftáčnik (nezávislý) so starostami, zástupcami petičného výboru, investora či poslaneckých klubov. Na to, aby Bratislava zachránila Kráľovu horu, chcela si tento pozemok dlhodobo prenajať. Zaň by jeho vlastníkovi ponúkla do prenájmu parcely v Petržalke a Ružinove. Na aprílovom zastupiteľstve však po vyše trojhodinovom rokovaní primátor materiál stiahol po dohode s poslaneckými klubmi.

Mestskí poslanci budú na budúci týždeň o materiáli rokovať znovu. Vložili doň aj záväzok investorovi. Ak sa mesto a investor na výmene pozemkov formou nájomnej zmluvy dohodnú, J&T podľa Krajňákovej nemá problém so zmenou územného plánu na Kráľovej hore. "Na tejto požiadavke trvá aj petičný výbor a my ju považujeme za oprávnenú," povedal primátor pre TASR. Investor zároveň vylučuje akékoľvek špekulácie o budúcom komerčnom využití Kráľovej hory.

Pozemky, ktoré by sa mali zamieňať, ostávajú až na jeden nezmenené. Z materiálu sa vyňala parcela v Petržalke na Jiráskovej ulici, tam chce totiž mestská časť postaviť verejnú plaváreň. "Vložili sme tam namiesto neho iný, ktorý je v okrajovej časti Ružinova," podotkol dnes Ftáčnik s tým, že ružinovský starosta Dušan Pekár s návrhom súhlasil. V Ružinove by sa tak mali zamieňať dva pozemky, jeden pri výpadovke na diaľnicu, druhý pri letisku. Investor podľa Krajňákovej túto ponuku prijal. Pri chýbajúcom pozemku sa pritom uvažovalo aj o parcele v Dúbravke.

"Sporná otázka, ku ktorej sa teda poslanci budú musieť postaviť hlasovaním, bude, či vymieňame ekvivalentné hodnoty. Niektorí majú totiž názor, že získavame málo a dávame veľa. Hoci znalecké posudky hovoria iné," dodal Ftáčnik. Posudky poslanci v apríli spochybnili, na pondelňajšom rokovaní bol preto aj znalec, ktorý sa k pripomienkam vyjadril. "Myslím si, že už je čas, aby sme rozhodli," pripomenul primátor.

(TASR)

Páčil sa vám článok?