Investor chce vymeniť pozemky na Kráľovej hore

18.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Kráľova hora, s.r.o., ako investor výstavby deklaruje záujem prijať bratislavským magistrátom navrhovanú zámenu pozemkov za tie na Kráľovej hore, kde je dlhodobo veľký odpor občanov. Petíciu proti výstavbe v blízkosti mestskej časti Karlova Ves už podpísalo vyše 21 000 ľudí.

"Investor sa rozhodol ponuku mesta prijať, nakoľko rešpektuje názor obyvateľov Bratislavy a vychádza verejnosti v ústrety aj napriek tomu, že plánovaná výstavba na Kráľovej hore je plne v súlade s územným plánom," uviedla pre TASR hovorkyňa developérskej spoločnosti J&T Real Estate Katarína Krajňaková.

Podľa nej spoločnosť Kráľova hora stiahla žiadosť o vydanie záväzného stanoviska magistrátu k investičnému zámeru na Kráľovej hore ako akt dobrej vôle. Na základe znaleckých posudkov, ktoré nechal spracovať magistrát, boli vytypované pozemky, ktoré je spoločnosť pripravená akceptovať ako adekvátnu náhradu za pozemky na Kráľovej hore. "Veríme, že magistrát Bratislavy a mestské zastupiteľstvo budú mať rovnako záujem na čo najrýchlejšom vyriešení situácie," dodala Krajňaková.

Finančná komisia mestského zastupiteľstva na rokovaní v utorok 17. 1. 2012 vybrala konkrétne parcely v Novom Meste, Ružinove a Petržalke, ktoré navrhuje pre zámenu za pozemky na Kráľovej hore. Mesto navrhuje za pozemky na Kráľovej hore konkrétne parcely v Novom Meste, Ružinove a Petržalke. Finančná komisia mestského zastupiteľstva o materiáli o Kráľovej hore rokovala, ale rokovanie prerušila do svojho budúceho zasadnutia. Podľa jej predsedu Iva Nesrovnala riešeniu problému Kráľovej hory musí predchádzať konsenzus občanov, mestských častí, mesta a developéra. "Ide o veľmi závažný problém a mestská finančná komisia očakáva od primátora Milana Ftáčnika, že takýto konsenzus zabezpečí. Zámene musí predchádzať dohoda," zdôvodnil pre TASR Nesrovnal, ktorý je aj predseda mestského klubu SDKÚ-DS, Most-Híd.
Zámerom zabrániť výstavbe na Kráľovej hore sa naposledy zaoberalo decembrové zastupiteľstvo Karlovej Vsi. Uznesením rozhodlo o záujme začať konanie na vyhlásenie stavebnej uzávery i o zvýšenie stupňa ochrany v tejto chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, aby tam vôbec nemohla byť investičná výstavba.

Kráľova hora s druhým stupňom ochrany je rozľahlá lúka medzi lesmi vo východnej časti Devína, na hranici s Karlovou Vsou a Dúbravkou. Lokalita patrí do katastrálneho územia Devín, ale najjednoduchšie sa k nej dá dostať cez karloveské sídlisko Dlhé diely. Pre zadlženosť Devína skončili pozemky Kráľovej hory v dražbe (2002), vlastní ich Kráľova hora, s.r.o., riadená cyperskou spoločnosťou SEPORUB LIMITED. Zmenou územného plánu mesta Bratislava (2007) sa umožnilo, že na Kráľovej hore môže byť občianska vybavenosť. Developérska spoločnosť J&T Real Estate tam plánuje výstavbu bytových a rodinných domov.

Uvedená lokalita je obľúbeným miestom celoročného oddychu nielen Karlovešťanov. Poznajú ju milovníci prírody a športovo-rekreačných aktivít z celej Bratislavy. Obyvateľom Dlhých dielov, ktorých žije na ploche cca dva km2 až 20 000, poskytuje prírodný relax. Kráľova hora je domovom pre viaceré chránené rastliny a živočíchy. Prípadná výstavba by výrazne znížila kvalitu bývania na Dlhých dieloch a ešte viac skomplikovala dopravu v Karlovej Vsi.

(TASR)

Páčil sa vám článok?