Zbúrala novinový stánok a začala bez povolenia stavať polyfunkčný objekt

1.12.2011
Zbúrala novinový stánok a začala bez povolenia stavať polyfunkčný objekt - Saratovska5
Páčil sa vám článok?

Na rohu ulíc Saratovská a Drobného, stavebníčka Zuzana Rapantová už rok prestavuje novinový stánok na polyfunkčný objekt. Pôvodne malo ísť o výmenu vnútornej dlažby, strešnej krytiny, okien a dverí novinového stánku, no stavebné práce nabrali väčší rozmer, a tak boli dúbravským stavebným úradom pozastavené.

Koncom minulého roku majiteľka novinového stánku ohlásila dúbravskému stavebnému úradu výmenu niektorých častí stavby - vnútornej dlažby, strešnej krytiny, okien a dverí v pôvodnej farebnosti a tvare, no stánok zbúrala úplne celý. Keď to stavebný úrad v novembri 2010 zistil, okamžite nariadil zastaviť stavebné práce na tomto pozemku.

„Stavebný úrad mestskej časti Dúbravka začal z vlastného podnetu konanie o dodatočnom povolení stavby a v januári 2011 vyzval vlastníčku, aby predložila doklady o tom, že dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejnými záujmami," uviedol hovorca dúbravskej samosprávy Michal Kriško. Problém bol však v komunikácii, pretože majiteľka si nepreberala úradné výzvy.

Stavebníčka až v máji 2011 požiadala stavebný úrad o dodatočné povolenie stavby - Prestavba a dostavba predajne PNS na polyfunkčný objekt Saratovská ulica - a úradu dodala aj projektovú dokumentáciu. Stavebný úrad v júni

vyzval stavebníčku, aby doplnila chýbajúce doklady potrebné na vydanie rozhodnutia. „Stavebníčka podanie postupne dopĺňa. V poslednej žiadosti z októbra 2011 požiadala o ďalšie predĺženie lehoty na doplnenie podania do marca 2012. Stavebný úrad jej žiadosti vyhovel," informoval Kriško.

Pozemok, na ktorom sa stavba nachádza, patrí hlavné mestu Bratislava. Magistrát stavebníčke zasielal upozornenia, no tá na ne podľa informácií magistrátu nereagovala. „Mesto nemieni pristúpiť k nájomnej zmluve, o ktorú majiteľka PNS stánku žiadala, nárokuje si daň za zaujatie verejného priestranstva a bude súhlasiť s postupom a realizáciou stavby, ktorú navrhuje majiteľke dúbravský stavebný úrad, rozhodujúci o povoleniach stavieb v Dúbravke," povedal vedúci referátu mediálnej komunikácie magistrátu Michal Stuška.

Je teda len na stavebníčke, aby preukázala, že nepovolená stavba nie je v rozpore s verejným záujmom. Keď predloží potrebné dokumenty stavebnému úradu, ten rozhodne, či bude môcť vo výstavbe ďalej pokračovať.

(mch)
FOTO - Juraj Mladý


Tlačová oprava
(BN 1/2012, 13.1.2012)

V článku Zbúrala novinový stánok a začala bez povolenia stavať polyfunkčný objekt (BN 41/2011) sme mylne uviedli, že „pozemok, na ktorom sa stavba nachádza, patrí hlavnému mestu Bratislava“. Správne malo byť, že pozemok pod novinovým stánkom na Saratovskej ulici je vo vlastníctve Zuzany Rapantovej.

V rovnakom článku sme tiež mylne uviedli, že „koncom minulého roku majiteľka novinového stánku ohlásila dúbravskému stavebnému úradu výmenu niektorých častí stavby". Správne malo byť, že to ohlásila koncom predminulého roka, teda koncom roka 2009.

(red)

Ospravedlnenie

Týmto sa ospravedlňujeme Zuzane Rapantovej za zverejnenie nepravdivých informácií, že pozemok pod stavbou predajne PNS č. 100, súpisné číslo 3255, druh stavby 630, ktorá je postavená na pozemku parcelné číslo 3039 o výmere 107 m2, zastavané plochy a nádvoria, parcela registra ,,C", zapísaná na LV č. 2432, nachádzajúcej sa v okrese Bratislava IV, obec BA-m.č. Dúbravka, katastrálne územie Dúbravka patrí mestu Bratislava a že tento pozemok Zuzana Rapantová ukradla. Pravdou je, že Zuzana Rapantová riadne kúpila pozemok spolu so stavbou na ňom stojacou od predchádzajúceho vlastníka - Slovenská pošta, a.s. a mestu Bratislava tento pozemok nepatril. Súčasne nie je pravdou, že voči Zuzane Rapantovej bolo vedené trestné stíhanie z dôvodu neoprávneného uskutočňovania stavby.

Páčil sa vám článok?