Investor sa musí dohodnúť s občanmi

4.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Ružinovská samospráva rieši problém, ktorý vznikol na ulici Na križovatkách. Mali tu vyrásť bytové domy so štyrmi až šiestimi podlažiami, čo sa však nepáčilo obyvateľom okolitých rodinných domov.

Tí sa preto v územnom konaní odvolali a spísali petíciu, ktorú podpísalo vyše 500 občanov. V roku 2008 nakoniec podpísali s investorom zmluvu, na základe ktorej im sľúbil znížiť počet podlaží zo šiestich na štyri a zo štyroch na dve. Občania výstavbu neodmietali, žiadali len nižšiu zástavbu a detské ihrisko. S dohodou boli nakoniec spokojní, stiahli svoje odvolania a Vazex vtedy získal územné rozhodnutie na 6-podlažný bytový dom, ktorý mal na základe dohody postaviť len ako 4-podlažný.

Po tom, ako vďaka tejto dohode získal povolenie, pozemky zmenili majiteľa a nový majiteľ na dohodu s obyvateľmi zabudol. Súčasný investor, trenčianska firma In Develop, s ľuďmi nekomunikuje a snaží sa obísť dohodu, ktorá mala platiť aj po zmene vlastníckych vzťahov. Obyvatelia navyše poukazujú na personálne prepojenie predchádzajúceho a súčasného vlastníka pozemkov.

Investor však potrebuje na vybudovanie parkovacích miest vyše 400 štvorcových metrov pozemku od mestskej časti Ružinov, ktorý by otvoril investorovi cestu k výstavbe. Návrh prenájmu za 30 eur za štvorcový meter ročne sa dostal koncom septembra na rokovanie miestneho zastupiteľstva. Starosta Dušan Pekár trvá na tom, aby poslanci neprenajali developerovi pozemok pre parkovisko, ktoré potrebuje. Najprv sa vraj má dohodnúť s občanmi. „Ani v minulom volebnom období sme ako poslanci tento prenájom neschválili, aby bol investor donútený k dohode s obyvateľmi. Teraz trvám na tom istom," vyzval poslancov starosta Dušan Pekár.

(brn)
Páčil sa vám článok?