Mladí architekti chcú riešiť bývalé sklady

17.9.2011
0
Mladí architekti chcú riešiť bývalé sklady - Slovnaft1
Páčil sa vám článok?

Bývalej administratívnej a skladovej zóne v priemyselnej lokalite Vlčie hrdlo chcú dať študenti architektúry STU novú architektonickú podobu. Zatiaľ je to v podobe návrhov v súťaži vyhlásenej na tému BROWNFIELDS SLOVNAFT.

Nedávne odsunutie hranice závodu otvorilo možnosti na nové využitie atraktívneho priestoru bývalých hál, skladových a administratívnych priestorov. Množstvo nápadov sa týkalo napríklad od funkcie bývania cez pretrvávajúce kultúrno-športové funkcie až po zmiešané polyfunkčné riešenia. Podľa jedného z členov súťažnej poroty Štefana Šlachtu boli zaujímavé aj návrhy na konverziu vybraných hál.

Zo skladu plynových fliaš by mohla byť napríklad materská škola, z inej haly napríklad kongresové centrum alebo galéria, obchodné centrum, tržnica či múzeum automobilov - veteránov. Podľa profesora Šlachtu, účasť hlavnej architektky mesta v porote súťaže je zárukou, že mesto túto iniciatívu v budúcnosti zužitkuje, „pretože potenciál územia je bezpochyby veľmi veľký", uviedol Š. Šlachta.

Porota súťaže zasadala 24. augusta, vyhlásenie výsledkov súťaže bude na vernisáži výstavy súťažných návrhov v Galérii architektúry Spolku architektov Slovenska 20. septembra. Výstavu BROWNFIELDS SLOVNAFT 2011 sprístupnia od 20. do 30. septembra 2011.

(rob)

Páčil sa vám článok?