Na Zlatých pieskoch bude nákupná zóna

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Okolie jazera Zlaté piesky sa v dohľadnej budúcnosti zmení na nepoznanie: na území ohraničenom severozápadným okrajom jazera a cestou na Senec podľa všetkého vyrastie komplex hypermarketov Tesco a Soravia.

Na tomto území spoja svoje sily dvaja veľkí investori - Tesco Stores a Soravia invest. Uvažujú so značným vkladom finančných prostriedkov do rozvoja lokality, na ktorej by mali stáť nielen dva hypermarkety, ale mala by tu vzniknúť aj zóna oddychu s centrami na kultúrne, rekreačné a športové aktivity a možnosťou prechodného ubytovania. Okrem rozvoja obchodných aktivít sa tu vytvoria podmienky na možnosti celodennej rekreácie pre všetky vekové kategórie. Práve oddychová zóna by bola tým, čím by sa nové prímestské nákupné centrum odlišovalo napríklad od Polus City Centra v mestskej časti Nové Mesto. Nezanedbateľný je aj fakt, že podľa dostupných informácií by jestvujúce prevádzky štrkopieskov, ktoré na tomto území nevhodným spôsobom narúšajú životné prostredie, mali byť premiestnené.

Mesto ráta s tým, že lokalita sa využije práve na tieto účely. Pre širšie územie je spracovaná urbanistická štúdia Východný okraj Bratislavy. V roku 1995 ju spracoval Form - projekt a už ju odsúhlasilo aj mestské zastupiteľstvo. Podrobnosti rieši ďalšia štúdia s názvom Zlaté piesky, ktorú odobrilo miestne zastupiteľstvo Ružinov. Urbanistická koncepcia riešenia územia medzi plánovaným predĺžením Studenej ulice a nástupným priestorom do areálu Zlatých pieskov nadväzuje na rekreačnú funkciu areálu Zlatých pieskov. Navrhovaná zástavba zodpovedá charakteru blokovej mestskej štruktúry.

Je isté, že len veľkí investori, akými sú Tesco Stores a Soravia Invest, budú schopní finančne pokryť náklady na chýbajúce inžinierske siete, komunikačné napojenia územia (vybudovanie križovatky ulíc Vajnorská, Rožňavská a Studená, preložka a rozšírenie Studenej ulice), vybudovanie parkovísk a ďalšie potrebné investície. O ich zámere sa stále rokuje a o presnej podobe toho, čo na území pri Zlatých pieskoch napokon vyrastie, sa ešte definitívne nerozhodlo.

(lau)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie