Skanska v Devíne postaví nový projekt

13.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Skanska nevyužije platné stavebné povolenie na projekt štvorposchodových viladomov v mestskej časti (MsČ) Bratislava-Devín, lokalite Záhradky, ktorý pripravuje od roku 2005.

V spoločnej pracovnej skupine s Devínom pripravia zadanie pre urbanisticko-architektonickú štúdiu nového projektu v danom území. Informovali o tom dnes na tlačovej besede predstavitelia devínskej samosprávy a spoločnosti Skanska. Predpokladaný začiatok stavby je rok 2013. Zadanie ku štúdii má byť schválené k 30. septembru 2011, jej vyhodnotenie a spracovanie k 31. decembru 2011. 

Výkonný riaditeľ divízie Skanska Reality Skanska, a.s. Björn Mattsson, ktorý nastúpil do funkcie pred dvoma rokmi, sa s pôvodným projektom oboznámil a zistil, že nie je realizovateľný. "Po diskusiách so šéfmi v Prahe a Štokholme sme dospeli k rozhodnutiu ho nerealizovať, pretože ako svetová firma musíme prebrať zodpovednosť," povedal. Rozhodnutie nevyužiť stavebné povolenie oznámila firma Devínu na rokovaní v apríli tohto roka.Devínska starostka Ľubica Kolková ocenila dohodu s investorom. Verí, že nový projekt bude pre MsČ prínosom. Samospráva bude v ďalšom procese sledovať najmä uchovanie vidieckeho charakteru MsČ, ochranu pamiatky Devínska lesostep a nezníženie kvality života súčasných občanov. Počet nových obyvateľov Devína by nemal prekročiť limity z obstarávaného územného plánu zóny Devín.

Predsedníčka devínskej komisie územného plánovania Šarlota Mráziková uviedla, že v súčasnosti má Devín 1100 obyvateľov a podľa plánu mal by mať do 2500. V lokalite Záhradky je povolená malopodlažná bytová zástavba, podľa rozmeru pozemkov s jedným prízemím a podkrovím, spresnila. Ako uviedol v reakcii zástupca Skanska Mattsson, počet podlaží nie je úplne definitívny, treba vyčkať na schválený projekt.

Nesúhlas Devínčanov s pôvodným projektom výstavby 23 viladomov sa 1. augusta 2008 premietol do protestu spojeného s petíciou proti výstavbe. Starostka Kolková napísala list švédskemu veľvyslancovi na Slovensku Mikaelovi Westerlindovi, v ktorom uviedla, prečo sa výstavba nehodí do Devína. Miestni poslanci zaviazali 1. júla v tom istom roku starostku, aby hľadala možnosti na zmenu zámeru investora. Ak nebude možná dohoda, mala hľadať riešenie aj súdnou cestou. Podľa informácií od Skanska obyvateľom prekážala veľkosť projektu, podlažnosť a chýbajúca občianska vybavenosť (OV). Ani neskoršie dizajnové zmeny, zníženie podlažnosti a naprojektovanie OV nesplnili očakávania Devína.

(TASR)

Páčil sa vám článok?