Proti výstavbe na Kráľovej hore je 8-tisíc ľudí

22.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Karlovej Vsi sa búria proti novej výstavbe neďaleko Dlhých dielov. Viac ako osemtisíc ľudí podpísalo petíciu proti výstavbe v lokalite Kráľova hora, ktorá je v súčasnosti miestom výletov a turistických vychádzok Bratislavčanov.

Proti výstavbe sa na nedávnom verejnom zhromaždení vyjadrili aj mnohí obyvatelia i komunálni politici. Proti sú napríklad aj bratislavský župan Pavol Frešo či primátor mesta Milan Ftáčnik a práve podľa primátora je jedinou cestou, ako natrvalo zabezpečiť, aby sa na Kráľovej hore nestavalo, zmena územného plánu. Primátor aj župan už sľúbili podporu v boji proti výstavbe. Hoci o zmenu územného plánu žiadajú aj karloveskí poslanci, ide o dlhý proces. Podľa niektorých poslancov by pomohla stavebná uzávera, tú by však musel vyhlásiť Devín, ktorý má pozemok v katastri.

Starostka Devína Ľubica Kolková tvrdí, že stanovisko mestskej časti bolo vždy aj v žiadosti o zmenu územia. Podotkla však, že ako starostka si musí ctiť zákon, a keďže vlastnícke práva sú nedotknuteľné, treba vraj nájsť rozumný kompromis.

Hlavné mesto vydalo nedávno nesúhlasné stanovisko k výstavbe na ôsmich parcelách. Ako dôvod uvádza nesúlad s územným plánom mesta.

Vlastníkom pozemkov na Kráľovej hore sa stala spoločnosť J&T v roku 2000, keď prišlo k súdnej exekúcii Devína. Pozemky mali už tom čase v územnom pláne definovanú funkciu občianskej vybavenosti. Vtedajší plán znel na výstavbu zdravotníckeho zariadenia. V súčasnosti je podľa územného plánu na 8,7 hektároch pozemku určená funkcia občianskej vybavenosti nadmestského významu a na zvyšných jedenástich hektároch funkcia športu a rekreácie.

(brn, rob)

Páčil sa vám článok?