Na zhromaždení proti výstavbe na Kráľovej hore

17.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Narastajúci odpor občanov proti plánovanej výstavbe obytného komplexu Kráľova hora v chránenej lokalite Veľká lúka pri bratislavskej Karlovej Vsi pokračoval vo štvrtok večerným zhromaždením občanov.

O verejnom prerokovaní tohto investičného zámeru rozhodli karloveskí poslanci na ostatnom mimoriadnom zastupiteľstve, aby občania mohli vyjadriť svoje názory a pripomienky k výstavbe.

"Prípadná výstavba sa bude veľmi týkať nás, pretože doprava pôjde cez Karlovu Ves a neviem si ju predstaviť, keď sa tam nasťahujú tisíce ľudí. Chceme, aby to ostalo rekreačným územím," povedala v úvode zhromaždenia domáca starostka Iveta Hanulíková. Jej kolegyňa z Devína Ľubica Kolková preplnenému kultúrnemu centru pripomenula históriu, ako jej mestská časť pred rokmi prišla o celý majetok a v dôsledku nútenej správy súdnym rozhodnutím aj o lúku na Kráľovej hore.

"Je tu veľmi silný prejav vôle ľudí. Treba získať čo najväčšiu podporu na presadenie svojho záujmu, aby poslanci mali vo vás oporu na zmenu," povzbudil prítomných predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika je bohužiaľ v diskutovanej lokalita povolená výstavba občianskej vybavenosti. Poradil, že zmenou územného plánu, ktorá sa pripravuje, sa to dá zmeniť, ale je to procedúra dvoch rokov. "Developer už mal záujem začať stavať byty, na to sme nedali súhlasné stanovisko. Stavebná uzávera však môže oddialiť výstavbu a som za to, aby územie ostalo na doterajšie rekreačné účely," dodal Ftáčnik.

Spontánny potlesk si vyslúžil aj člen petičného výboru Ján Kesely informáciou, že za necelé dva týždne podpísalo petíciu vyše 8000 občanov. "Kráľova hora je osem km od Devína a sedem minút chôdze z Dlhých dielov, kde na dvoch km štvorcových býva 20.000 občanov. Z nich mnohí do tejto prírody často chodia relaxovať," zdôvodnil dôležitosť chráneného územia Kesely.

V petičných požiadavkách proti výstavbe sa uvádza, že developer opäť oživuje snahy získať povolenie pre výstavbu. Tým by sa tento prírodný skvost navždy znehodnotil a obyvatelia by prišli o jedinečné miesto oddychu. Podpísaní občania žiadajú primátora hlavného mesta, mestských poslancov, starostky Karlovej Vsi a Devína i poslancov týchto mestských častí, aby zmenili územný plán v danej lokalite z občianskej vybavenosti na rekreáciu v prírodnom prostredí. Tiež žiadajú, aby vyhlásili na tomto území stavebnú uzáveru a aby sa všetkými prostriedkami zasadili za zachovanie prírodného prostredia na Kráľovej hore.

Petičná akcia bude pokračovať a organizátori prisľúbili zvolať ďalšie verejné zhromaždenie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?