Stavať na Železnej studienke je problém

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hoci stavebné konanie v súvislosti s plánovanou výstavbou hotelového komplexu na mieste bývalej výletnej reštaurácie Snežienka sa ešte nezačalo, spoločnosť Snowdrop plánuje začať stavebné práce už koncom tohto roka.

Ako nás informoval hlavný architekt mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Jaroslav Kocka, investor zatiaľ dolaďuje stavebné plány. Dodal, že prípadné zmeny týkajúce sa plánovanej stavby hotela nezaregistroval. Hotelový komplex Snežienka Resort, o ktorom sme písali v Bratislavských novinách číslo 27, má mať 6 podlaží podzemné garáže, reštauráciu, výletnú kaviareň a bar s celkovou kapacitou 150 miest. V komplexe má byť aj fitnes centrum. Lokalitu prenajala súkromníkovi mestská časť Nové Mesto.

Možná výstavba na Železnej studienke má podľa riaditeľa Mestských lesov Vladimíra Kutku dve základné problémové miesta. Jedným je kanalizácia, ktorú má táto lokalita vybudovanú iba v časti po Partizánsku lúku. Každá ďalšia stavba by preto potrebovala vlastnú žumpu alebo čistiareň odpadových vôd. Žumpa je náročná na odvoz špeciálnymi vozidlami a čistiareň môže pri zanedbanej starostlivosti narobiť ekologické problémy. V. Kutka pripomenul, že v súčasnosti je v tejto obľúbenej rekreačnej zóne niekoľko nedokončených stavieb a nadmerná výstavba môže neúmerne zaťažiť aj potok Vydrica, ktorého tok je najmä v letných mesiacoch často veľmi slabý. Navyše pod Cestou mládeže nie je kanalizácia, pretože vozovka bola budovaná najmä na rekreačné účely a kanálové vpuste slúžia pre dažďovú vodu. Akékoľvek zvýšenie frekvencie dopravy alebo vážnejšie nehody na ceste by sa automaticky prejavili znečistením Vydrice, uviedol Kutka, podľa ktorého je druhým zásadným problémom výstavby na Železnej studienke práve doprava. Pripomenul, že nová Cesta mládeže slúži aj cyklistom, korčuliarom, chodcom a väčšiu záťaž neznesie aj kvôli malej šírke. V zime sú tu podľa neho niekedy problémy so zjazdnosťou, pretože sa ošetruje opatrne vzhľadom na okolitú prírodu.

Na Železnej studienke je v súčasnosti okrem plánovanej výstavby nového hotela v hre aj výstavba 24 rekreačných domov v areáli bývalého sanatória na liečenie srdcovo-cievnych ochorení. V tomto prípade síce mesto súhlasilo s prestavbou objektu na areál zdravia, ale je proti výstavbe domov. Primátor Andrej Ďurkovský sa v tejto súvislosti vyjadril, že nesúhlasí s masívnou výstavbou, pretože by narušila oddychový priestor Bratislavčanov. Rekonštruovať by sa mala aj známa Rotunda pri Železnej studienke, kde je v súčasnosti jeden bufet a jedno pohostinské zariadenie. Ďalšia prestavba sa týka Deviateho mlyna, ale aj novej rybárskej reštaurácie. Neďaleko nej, na Klepáči, obnovujú pôvodní majitelia starý mlyn, ktorý by mal mať aj ubytovacie kapacity a slúžiť by mal skautom a klubovej činnosti mládeže.

Páčil sa vám článok?