Henbury Development: Chceme dokončiť nábrežie, nie súdiť sa

23.2.2011
0
Henbury development: chceme dokončiť nábrežie, nie súdiť sa - Krnac1
Páčil sa vám článok?

Keď spoločnosť Henbury Development, s.r.o., v roku 2006 kupovala od mesta Bratislava pozemky na nábreží, deklarovala zámer zbúrať PKO a postaviť tu nové administratívno-obytné centrum Riverside City. Jeho súčasťou mala byť aj kultúrno-spoločenská hala ako náhrada za PKO. Doteraz sa tu však nič nezbúralo, ani nepostavilo. Prečo, o tom sme sa pozhovárali s konateľom Henbury Development, s.r.o., Jánom KRNÁČOM.

Prečo ste pred šiestimi rokmi kupovali pozemky bez budov, ktoré na nich stoja?

- V tom čase sme nemali záujem kupovať objekty PKO, pretože od samého začiatku boli určené na búranie. Mestskí poslanci, ktorí vtedy schvaľovali predaj pozemkov, si boli vedomí, že PKO sa bude búrať. Aj preto súhlasili s tým, že náklady na búranie bude znášať kupujúci, teda Henbury Development. Keď sme analyzovali tento zámer, museli sme brať do úvahy všetky súvislosti. Výsledná cena, za ktorú sme kupovali pozemky, brala do úvahy aj pridružené investície, ako sú náklady na búranie PKO, vysporiadanie sa s volejbalovou halou VKP, dotiahnutie a vybudovanie infraštruktúry, bez ktorej nemôžu nové objekty vyrásť. Ak by sme kupovali aj objekty PKO, výsledná cena za pozemky by bola logicky nižšia. Ak zrátame všetky tie náklady, tak k cene pozemkov musíme pripočítať ďalších cca 10 miliónov eur nákladov.

Pozemky pod PKO ste kúpili začiatkom roka 2006. Prečo ste teda PKO hneď nezbúrali a nezačali stavať?

- Vtedy sme sa s vedením mesta dohodli, že kým nezískame všetky potrebné súhlasy na zbúranie a mesto nenájde adekvátnu náhradu, bude objekty PKO využívať na kultúrne a spoločenské účely. Pozemky pod PKO sme ako prejav dobrej vôle prenajali mestu za symbolickú korunu. Mesto však náhradu za PKO nenašlo - nevyšla mu kúpa Istropolisu, ani prebudovanie Skladu č. 7, čiastočnou náhradou je Divadlo P. O. Hviezdoslava, ktoré získalo od štátu. Keď mesto ako vlastník objektov v roku 2007 získalo búracie povolenie, žiadali sme ho, aby budovy vyprázdnilo a odpojilo od inžinierskych sietí. To sa nestalo a tak bolo v apríli 2008 búracie povolenie predĺžené o rok. Keď sa v apríli 2009 blížil koniec búracieho povolenia, začalo sa búrať. Následne nás mesto požiadalo o zastavenie búracích prác, s tým, že požiada o ďalšie predĺženie búracieho povolenia. To bolo napokon predĺžené do konca tohto roka.

Považujete za štandardné, že mesto ako vlastník objektov splnomocnilo na búranie PKO vašu spoločnosť?

- Jednak to bolo súčasťou zmluvy o spolupráci a jednak všetky náklady na búranie znáša Henbury Deveploment, takže to splnomocnenie považujem za úplne štandardné riešenie. Máme záujem to vyriešiť čo najskôr, aby sme to do konca roka stihli. Máme však dojem, že vedenie mesta sa to snaží účelovo odsúvať tak, aby vypršala platnosť búracieho povolenia.

Sporné je, či mal primátor právo podpísať zmluvu o búraní, keď k tomu mestské zastupitelstvo neschválilo jasné stanovisko.

- Pred pár dňami boli medializované vyjadrenia viacerých poslancov, ktorí v čase, keď sa odpredaj pozemkov schvaľoval, boli poslancami v mestskom zastupiteľstve a jasne deklarovali, že pri hlasovaní o predaji pozemku vedeli, že budovy PKO budú odstránené a nahradené novými budovami na promenáde.

Koncom minulého roka ste požiadali vedenie mesta, aby budovy PKO vyprázdnilo a odovzdalo vám ich na búranie. To sa aj stalo, nové vedenie mesta však žiada budovy späť. Vy ste deklarovali, že pokiaľ ich mesto chce, tak mu ich odovzdáte. Ako to rieši situáciu?

- Keď sme začali v roku s asanáciou budov, mesto nás zastavilo a neposkytlo nám potrebnú súčinnosť. Vyzvalo nás na hľadanie náhrady za PKO. Tak sa opäť otvorila alternatíva Skladu č. 7, Lido Parku, tie rokovania však nikam neviedli, tak sme prišli s návrhom, že kultúrno-spoločenskú halu, ktorú sme plánovali postaviť na tomto území od samého začiatku, môžeme poskytnúť pre potreby mesta. Mesto prišlo s požiadavkou haly s kapacitou približne 1000 osôb, s tým, že na to má približne 400-460 tisíc eur ročne. Tak sme celý náš projekt prepracovali a prišli sme s riešením, ktoré sme predložili. Schválilo to mestské zastupiteľstvo a dalo zelenú podpisu zmluvy o budúcej nájomnej zmluve. Tak vzniklo Nové PKO. Cena za mesačný prenájom tejto modernej haly by mala byť približne 8 eur za štvorcový meter, čo zodpovedá kancelárskym priestorom nižšieho štandardu. Do konca minulého roka sme mali predstaviť mestu budúcu podobu Nového PKO, čo sme aj urobili. Mesto malo na pripomienky mesiac, čo už bolo prakticky za nového primátora. Spoločne s mestom by sme chceli kreovať konečnú podobu novej haly, narážame však na to, že vedenie mesta mení postoj. Hovorí o väčšej kapacite, ale nevieme, koľko na to bude mesto mať peňazí, ani ako si to predstavuje. Podľa nás je väčšia kapacita haly v tejto lokalite neúnosná - kapacitne aj dopravne. Haly s väčšou kapacitou sa nedajú stavať v takomto zúženom území. Existujú v širšom centre Bratislavy miesta, kde je možné postaviť plnohodnotnú náhradu PKO a mesto potrebuje dlhodobé riešenia a nie spolitizované kauzy.

Prečo by si mesto malo prenajímať novú kultúrno-spoločenskú halu, keď môže mať vlastnú?

- Ak je pre mesto výhodnejšie vlastniť halu, musí ju postaviť z vlastných investičných zdrojov.

Mesto však už halu predsa má - súčasné PKO. Aj preto ho mesto zrejme žiada späť.

- PKO však stojí na pozemkoch, kde pred šiestimi rokmi bol mestom schválený investičný zámer výstavby novej mestskej časti, ktorej polovica je už postavená a ktoré sme kupovali s tým, že sa bude búrať. Týmto rozhodnutím bolo PKO určené na asanáciu. Trváme preto na plnení zmluvy o spolupráci medzi nami a mestom. Budovy vrátime mestu, ale považujeme to z jeho strany za porušenie zmluvy. Mesto si musí uvedomiť, že budovy PKO sú síce mestské, ale pozemky sú naše, takže musí dôjsť k nejakej dohode oboch strán.

Má pre vás vôbec význam začať s výstavbou bez zbúrania PKO?

- Ten pozemok je natoľko úzky, že pokiaľ by tam mali budovy PKO zostať, nie je tam možné postaviť nič zmysluplné.

Pozemky ste kúpili v roku 2006, odvtedy za ne dokonca mestu platíte daň z nehnuteľnosti. Využívať ich však nemôžete. Dokedy je tento stav pre vás únosný?

- Vzhľadom na dobu, ktorá uplynula od kúpy pozemkov, tento stav nie je pre nás priaznivý. Keď príde investor a chce v súčasnej dobe investovať do takéhoto veľkého projektu v prepočte takmer 4 miliardy korún, malo by to mesto vítať a nehádzať mu polená pod nohy. Toto je neštandardné a vysiela to negatívne signály aj smerom k ďalším zahraničným investorom. Ak niekto kúpi pozemok s jasným cieľom, čo tam má stáť, je neseriózne potom žiadať, aby nebúral staré objekty a účelovo robiť prieťahy s územným plánom. Mestskí poslanci odsúhlasili, čo tam má stáť - súhlasili s novou výstavbou s tým, že pre mesto vybudujeme novú promenádu. Vždy sa nájdu takí, ktorí sú apriori proti. Dôležité však je, čo chce verejnosť, nielen skupinka aktivistov. Fanpage Nové PKO na facebooku dnes podporuje takmer 4000 ľudí. Chceme to podporiť aj petičnou akciou, ktorá má dať odpoveď na to, čo chce vlastne bratislavská verejnosť. Sme presvedčení, že Bratislavčania nie sú proti zbúraniu starých budov PKO, ale že chcú novú promenádu s novou kultúrnou a spoločenskou halou. Našou snahou je dobudovať celú promenádu, tento projekt totiž nie je možné useknúť v polovičke.

Aké vidíte východisko zo situácie, ktorá vznikla okolo PKO?

- Zatiaľ nevieme, čo chce nový primátor, nepoznáme ani názor nového mestského zastupiteľstva. Mesto pred vyše rokom zadefinovalo presne čo chce. Dnes sme v stave, akoby to to isté mesto nevedelo. Súdna cesta, o ktorej hovoril nový primátor, vôbec nerieši problém Bratislavčanov. My sa nechceme súdiť, máme záujem na dohode, ale pokiaľ budeme k tomu donútení, budeme svoje záujmy brániť aj súdnou cestou.

Bolo by riešením, keby mesto odkúpilo späť pozemky na nábreží?

- Nemyslím si, že by to riešilo situáciu. Súčasné PKO a nábrežie nutne potrebujú kompletnú rekonštrukciu. Otázkou je, či má mesto na takúto investíciu peniaze. My sme ponúkali isté riešenie, aj keď je jasne, že postaviť adekvátnu náhradu v danej lokalite nie je prirodzene možné, to územie je na to príliš malé a nemá na to ani dostatočnú infraštruktúru. Na druhej strane v tejto lokalite vznikne nová polyfunkčná zóna s promenádou a modernou kúlturno-spoločenskou halou, ktorá bude slúžiť rodinám s deťmi a všetkým Bratislavčanom.

Zhováral sa Radoslav Števčík
FOTO - Marek Velček

Páčil sa vám článok?