Južné mesto napájajú na plyn a vodu z Jasovskej

6.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Developerská spoločnosť Cresco Popper Investment, a.s., začala s napájaním budúcej novej mestskej štvrte Južné mesto (South City) v bratislavskej Petržalke na plyn a vodu z Jasovskej ulice. Pre agentúru SITA to uviedla developerská spoločnosť.

Mnohí obyvatelia lokality na konci najväčšej bratislavskej mestskej časti si totiž v predchádzajúcich dňoch všimli, že sa vykonávajú výkupové práce na mieste, kde by mala nová štvrť vyrásť. Pole pri zastávke MHD Jasovská, blízko odbočky do Jaroviec, je na niektorých miestach rozryté a vo vykopaných jamách vidno časti potrubí.

"Ide o pretlak popod Panónsku cestu, ktorý je potrebný pre napojenie sa na plyn a vodu z Jasovskej ulice," hovorí developer. Na otázku, či aspoň pri výkope blízko zastávky MHD neplánuje osadiť informačnú tabuľu, investor odpovedal, že stavba je označená v zmysle stavebného povolenia. "Keďže sa jedná o líniovú stavbu, nie je potrebné oplotenie celej stavby, len informačné označenie a zabezpečenie výkopu proti pádu," doplnil investor.

Popritom pokračujú aj stavebné práce na zóne Slnečnice ako prvej etapy zóny C v rámci tohto projektu. V blízkosti hrádze a lužných lesov by malo vyrásť 70 rodinných domov a takmer dvesto bytov. Stavebné práce v tejto časti pokračujú podľa harmonogramu, momentálne sa pripravuje územie, buduje sa primárna infraštruktúra a dopravné napojenie. Zóna je prvou časťou projektu, ktorá získala stavebné povolenie. Jej súčasťou majú byť aj kaviarne a obchody v prízemných častiach vilových domov. Ukončenie zóny Slnečnice sa odhaduje na rok 2012.

Výstavba si vyžiada mnohé zmeny a dopravné obmedzenia. V schvaľovacom procese dopravného napojenia na cestu I/2, teda cestu do Rusoviec, bol schválený plán organizácie dopravy a taktiež dočasné dopravné značenie v snahe minimalizovať záťaž na jestvujúcu komunikáciu. "Rozšírenie sa realizuje v prvej fáze výstavby, po skolaudovaní a osadení trvalého dopravného značenia príde k rozšíreniu tejto komunikácie o odpájací a pripájací pruh do projektu Slnečnice a taktiež pribudne zastávka MHD pre obidva smery," konštatoval investor. Kolaudácia sa odhaduje na apríl 2011.

Projekt Južného mesta je rozdelený na štyri zóny - A, B, AB a C. Na výstavbe sa podieľa developerská spoločnosť Cresco Popper Investment, a.s., a medzinárodný developer Avestus Real Estate (bývalý Quinlan Private Golub). Zóna A má vypracovanú a schválenú urbanistickú štúdiu, vyžiada si však zmeny územného plánu mesta, ktoré sú v druhom balíku zmien a doplnkov. Ten mestskí poslanci zatiaľ neschválili. Urbanistická štúdia zóny AB bola tiež spracovaná, petržalskí poslanci s ňou súhlasili s určitými podmienkami, ktoré investor prisľúbil do projektu zahrnúť. Po zmenách a doplnkoch územného plánu, ktoré sú zahrnuté v treťom balíku, bude nasledovať dokumentácia pre územné rozhodnutie a následne stavebné povolenie.

(sita)

Páčil sa vám článok?