Za čiernu stavbu na Fazuľovej ulici ešte pokutu nezaplatili, stavia sa však ďalej

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nedokonalosť súčasného stavebného zákona, a teda aj bezbrannosť miestnej samosprávy pred čiernymi stavebníkmi ilustruje intenzívny stavebný ruch v jame na roku ulíc Fazuľová a Radlinského v mestskej časti Staré Mesto.

Pôvodne za začatie tejto akcie ako čiernej stavby udelil miestny úrad dosiaľ nevídanú pokutu takmer tri a pol milióna korún. V stavbe sa však napriek tomu takmer bez prerušenia pokračovalo a dnes je už takmer polovica hotová - stavbári sa blížia k úrovni terénu a podľa odsúhlaseného projektu má byť časť objektu ukrytá pod úrovňou terénu len o čosi menšia ako stavba na povrchu.

Rýchle pokračovanie v stavbe umožnila aj rýchlosť, s akou vydal Miestny úrad Bratislava Staré-Mesto dodatočné stavebné povolenie: touto čiernou stavbou sa veľmi intenzívne zaoberali médiá vo februári a v marci tohto roku. No už 5. apríla, ako nás informoval Stanislav Jurikovič z kancelárie starostu mestskej časti, mal staviteľ v rukách právoplatné dodatočné stavebné povolenie.

Pochybovali sme, že sa k dodatočnému stavebnému povoleniu stihli vyjadriť všetci zainteresovaní - značná časť sťažností, ktoré nás začiatkom roka upozorňovali na túto čiernu stavbu, bola od obyvateľov blízkych domov, ktorí sa majú prečo cítiť stavbou dotknutí. S. Jurikovič však k postupu pri schvaľovaní stavebného povolenia uvádza: „Správne konanie sme začali za účasti všetkých účastníkov, a staviteľovi sme vydali rozhodnutie na 3 podzemné a 4 nadzemné podlažia. V tomto prípade ide o stavbu výlučne administratívnej budovy.“ Miestny úrad podľa jeho slov konal samostatne vo veci čiernej stavby i dodatočného stavebného povolenia.

Paradoxom z toho plynúcim je, že hoci je hrubá stavba budovy prakticky na päťdesiat percent hotová, rakúsky staviteľ Sasanka, s.r.o., ešte stále nezaplatil pokutu, ktorú dostal za to, že bez akéhokoľvek administratívneho súhlasu vykopal základy a začal v nich stavať (stavebný úrad to hodnotil ako dve samostatné a súbežné konania). O odvolaní proti pokute podľa S. Jurikoviča krajský stavebný úrad ešte stále nerozhodol. Môže sa teda stať, že sa opäť jedna čierna stavba zlegalizovala a dostavia sa prakticky bez následkov pre stavebníka.

Ten veľmi neberie ohľad ani na obyvateľov okolitých domov a stavia i v noci, ako si sťažovala naša čitateľka, ktorá sa pýta na to, ako sa brániť. Podľa Mareka Hitku zo staromestského miestneho úradu je v takom prípade najlepšie zavolať políciu, pretože stavebníci sú povinní rešpektovať nočný pokoj. Polícia by mala nočné práce zastaviť a následne by mal miestny úrad začať správne konanie vo veci.

Páčil sa vám článok?