Pri múre musia z upchatého potrubia odstrániť betón

10.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Do redakcie nám poslal postreh čitateľ Ferdinand Milošovič. Opísal v ňom situáciu počas prechádzky po cyklistickom chodníku pri rieke Morave, ktorú zažil v nedeľu 29. októbra 2009.

„Na naše prekvapenie, pri novom protipovodňovom múre, na jeho začiatku, v zákrute na Devín robotníci budovali akúsi jamu na zachytenie dažďovej vody,“ prezradil Ferdinand Milošovič. Odtok z jamy napájali na jestvujúce kovové potrubie s priemerom približne 600 milimetrov, ktoré je v zemi a smeruje do rieky Morava. Podľa vlastných slov sa pristavil pri montéroch a dozvedel sa, že potrubie nefungovalo, lebo bolo upchané betónom. Na jeho prekvapenie mu však robotníci potvrdili, že fungovať ani nebude. Na otázku, či potrubie očistia, dostal odpoveď, že to nie je ich vec a robia to preto, lebo tak je to v projekte. „Chcel by som preto vyzvať zodpovedných a oprávnených, aby zašli na stavbu a urobili tam nápravu,“ napísal rozhorčený F. Milošovič.

S problémom sme sa obrátili na realizátora stavby, Slovenský vodohospodársky podnik. Riaditeľ odštepného závodu Bratislava Peter Minárik uviedol, že nie je vhodné robiť závery na základe rozhovoru s robotníkmi na stavbe.

„Odvodnenie tam musí byť vybudované, aby zrážkové vody nezatápali toto nízko položené chránené územie. Takto to navrhol projektant,“ uviedol. Podľa neho v prípade veľkej vody v Morave, resp. v Dunaji, budú zrážkové vody či presiaknuté vody prečerpávané mobilnými čerpadlami späť do rieky Moravy. „Samotné potrubie bude od rieky Moravy vybavené spätnou klapkou a navyše tzv. zasúvadlovým uzáverom, aby sa neopakoval prípad z júna tohto roku v Devíne na Slovanskom nábreží,“ informoval P. Minárik.

Konštatoval ďalej, že dodávateľ stavby musí zabezpečiť odstránenie upchávky potrubia, aj keď je z betónu. „Keď už ide o to, v minulosti to mal urobiť správca komunikácie, pretože práve tá bráni odtoku zrážkových vôd do rieky Moravy,“ uviedol. V tejto súvislosti, i v súvislosti s prasklinou na múre na Rázusovom nábreží dodal, že ďakuje občanom za všímavosť.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?