Na rohu Tomášikovej a Rožňavskej ulice bude hotel, za ním ďalšia vysoká budova

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Územie pozdĺž Tomášikovej ulice v jej úseku od Rožňavskej po Vajnorskú sa čoskoro výrazne zmení: postavia tu 22-podlažný hotel a nový veľký administratívny komplex.

Lokalita medzi železničnou stanicou Bratislava - Nové Mesto a Rožňavskou ulicou s pracovným názvom Zóna Rožňavská - Tomášikova je najväčším územím stavebného rozmachu v celej Bratislave. Developeri ho rozdelili na šesť samostatných celkov, v ktorých sa postupne začína rozsiahla výstavba. Vo výstavbe je už veľký polyfunkčný komplex Koloseo, ktorý je situovaný najbližšie k spomenutej železničnej stanici.

O niečo ďalej od stanice vyrastie ďalšia dominanta - centrála Slovenskej sporiteľne (v súčasnosti je tento zámer v štádiu vydania stavebného povolenia). Na dvoch samostatných celkoch situovaných najbližšie k Rožňavskej sa už pripravuje výstavba ďalších výrazných objektov: prakticky na nároží Tomášikovej a Rožňavskej bude 22-podlažný hotel s 300 lôžkami, v ktorom budú aj kapacity slúžiace na apartmánové ubytovanie. Na prvom až treťom nadzemnom podlaží sa uvažuje o vytvorení nákupnej galérie na ploche asi 8000 štvorcových metrov.

Za hotelom (z pohľadu v smere z centra mesta) sa pripravuje výstavba administratívnej budovy, ktorá bude slúžiť predovšetkým ako sídlo firiem. Mala by mať asi 10 nadzemných podlaží, bude tvoriť uzatvorený blok štvorcového pôdorysu s nádvorím. O jej rozmeroch veľa napovie údaj, že k dispozícii bude plocha až 40-tisíc štvorcových metrov. V parteri (na prízemí) by mali byť obchodné priestory. Oba objekty - hotel i administratívna budova - budú mať spolu k dispozícii 1300 až 1400 parkovacích miest v podzemných garážach. Je predpoklad, že v budúcnosti na pozemkoch situovaných najbližšie k železnici pribudne ešte jedna administratívna budova.

Pozoruhodný má byť najmä objekt hotela, ktorý budú tvoriť dve vzájomne odlíšené hmoty - v jednej časti sú navrhnuté pásové okná, v druhej časti vznikne architektonicky nápaditá štruktúra štvorcovo-obdĺžnikových okenných otvorov, ktoré na fasáde vytvoria abstraktnú grafiku. Ďalšou zvláštnosťou hotela bude zeleň na strechách. Termín začatia a ukončenia výstavby oboch objektov ešte nie je známy, pretože v súčasnosti sa hľadá model jej financovania. Isté však je, že budova bývalého obchodného domu IKEA bude asanovaná.

Dodajme, že týmito aktivitami sa investície na úseku Tomášikovej ulice od Rožňavskej po Vajnorskú vôbec nekončia: v jej časti priľahlej k Vajnorskej ulici totiž spoločnosť TriGránit, ktorá v Bratislave už postavila Polus City Center a dve veže Millenium Tower I a Millenium Tower II, pripravuje výstavbu ultramoderného administratívneho komplexu Lake Side Office Park. Nový komplex budú stavať na dve etapy a bude pozostávať zo štyroch výškových budov. Vďaka všetkým týmto developerským zámerom, z ktorých prvé sa už začali uskutočňovať, sa scenéria málo využitého územia priľahlého k jazeru Kuchajda už v dohľadnej budúcnosti zmení na nepoznanie.

Páčil sa vám článok?