Z horších variantov vyhral ten lepší

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Aj keď niektorí občania Vajnor prejavujú spokojnosť z rozhodnutia, že ich už nebude obťažovať prevádzka športového letiska, samospráva tejto mestskej časti mala záujem o jeho udržanie a komerčné využitie.

Vlastník pozemkov, dnešné Letisko generála M. R. Štefánika, však na názory obce ohľad nebral. Najprv vajnorskú plochu potreboval, keď však štát cestou ministerstva obrany naň previedol pozemky pod športovým letiskom, vyhodnotil ich ako nadbytočné a predal. Našťastie pre Vajnory, pred dvoma rokmi ich kúpil jediný záujemca, Circle Slovakia. V tom čase ešte obec chcela, aby „veľké“ letisko previedlo športovú leteckú plochu na ňu, aj primátor podporoval zámer posilniť rekreačno-športovú funkciu tejto lokality. Zo zákona vlastník mohol pôdu previesť na Vajnory a podporiť tento zámer, ale rozhodol sa inak.

„Z horších variantov vyhral ten lepší,“ hodnotí konečný výsledok starostka Anna Zemanová. „V každom prípade to je jediný záujemca, ktorý je aj investorom.“

V týchto dňoch je na pripomienkovanie vystavený návrh architektonickej štúdie, ktorý ešte miestne zastupiteľstvo neprerokovalo. „Odporučili sme, aby sa doplnili stanoviská orgánov, ktoré môžu byť v prípade ďalšieho konania dotknuté,“ uvádza starostka a dodáva, že je to aj v záujme investora, ktorý sa takto vyhne prípadným dodatočným naťahovačkám. Potom už obec začne o veci rokovať.

Návrh štúdie predpokladá, že v priestore bývalého letiska, ale aj v trojuholníku medzi novým obchvatom a Vajnorami, vybudujú novú štvrť bez logistických a skladových prevádzok. Pôjde o polyfunkčné sídlisko, ktoré by malo rešpektovať pamiatkový charakter obce, nepotláčať jej dominanty. A. Zemanová uvádza ako záujem obce funkciu obytnej zóny s občianskou vybavenosťou so zachovaným vidieckym charakterom, v podstate rozšírenie obce. V lokalite napokon kvôli blízkosti ivánskeho letiska nemožno ani budovať výškové budovy. Podľa návrhu zadania na architektonicko-urbanistickú štúdiu má zatiaľ takýto zámer aj zadávateľ.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie