Projekt štvrte Pod vŕškami má povolenie na cesty

23.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Projekt novej obytnej štvrte Pod vŕškami v bratislavskej Záhorskej Bystrici získal právoplatné stavebné povolenia na výstavbu kľúčových komunikácií, chodníkov, cyklotrasy, parkovísk, kruhovej križovatky a dažďovej kanalizácie. Informovala o tom Katarína Poláčková z agentúry PRime time.

"Na základe týchto povolení sme schopní uskutočniť potrebné stavebné práce na komunikáciách a dažďovej kanalizácii načas tak, aby bolo všetko pripravené na výstavbu objektov," povedal hlavný manažér SL Group Danny Bercovich.

Na základe stavebných povolení prebiehajú práce na rekonštrukcii hlavnej komunikácie (C1), ktorá vedie na Strmé vŕšky, pri Vápenickom potoku v dĺžke 751 metrov s pruhom pre zastávku MHD. Popri tejto ceste povedie cyklistická trasa široká tri metre a chodníky pre peších. Pozdĺž cesty sa vybudujú parkovacie miesta (2,5 x 6,5 m), autobusy budú môcť parkovať pri futbalovom ihrisku na pozdĺžnych stojiskách.

"Súčasne sa na hlavnej ceste realizuje i kruhová križovatka so sedem metrov širokou vozovkou a priemerom 32 metrov," spresnila Poláčková. Práce pokračujú aj na výstavbe komunikácii (C3) s chodníkmi po oboch stranách v rámci územia projektu. Povrch komunikácií a cyklotrasy bude asfaltový, chodníky a parkoviská pokryje dlažba. V rámci budovania dažďovej kanalizácie sa stavajú dva hlavné zberače s prípojkami pre rodinné domy (v dĺžke 423 metrov) a s prípojkami od vpustov (406 metrov). "Prostredníctvom zberačov budú dažďové vody odvádzané z územia projektu v komunikáciách C1 a C3 s vyústením do odvodňovacieho kanála," doplnila Poláčková.

Projekt novej obytnej štvrte pre viac ako tritisíc obyvateľov predstavuje koncept štvrte na rozlohe 310-tisíc metrov štvorcových. Popri pozemkoch na výstavbu individuálnych rodinných domov sa tu bude nachádzať aj 24 rodinných domov postavených na kľúč a niekoľko desiatok bytových domov. Nový koncept komplexného bývania je podľa Bercovicha postavený na zohľadňovaní ľudských potrieb.

Podľa starostu mestskej časti Vladimíra Kuboviča sa tak Záhorská Bystrica zaradí nie medzi mestské časti vidieckeho, ale mestského typu a nie s panelákmi, ale s nízkopodlažnými obytnými domami. Výstavba prvej etapy projektu, ktorá zahŕňa 400 bytov, by mala trvať približne dva roky. Celý projekt by mal byť hotový v roku 2014. Celkové investície sa odhadujú na 265,6 milióna €.

Pri vstupe do štvrte Pod vŕškami je navrhnuté centrum s kruhovým objazdom, riešené sú aj príjazdové cesty s napojením na diaľnicu smer Brno i Žilina. Súčasťou štvrte má byť obchodné centrum, zdravotné stredisko, škôlka, banky aj pošta.

"Na povrchu bude minimum dopravy, parkovať sa bude prevažne v podzemí. Autá tak nebudú zaberať miesto pre zeleň," konštatoval Bercovich. Viacero bytoviek bude mať spolu parčík vo vnútrobloku s ihriskami pre deti. Celou zónou sa má tiahnuť chodník pre peších a cyklistov, v strede sa plánuje námestie s jazierkom s dôrazom na zeleň, stretávanie sa a trávenie voľného času. Počíta sa aj s futbalovým ihriskom. Bytovky budú mať rôzny počet podlaží podľa terénu. Zeleň by mala byť aj na strechách bytoviek.

Developermi projektu sú izraelské spoločnosti SL Group, Delek a BSG (Scorpio) v partnerstve so slovenskou Operou, ktoré v projekte Pod vŕškami vystupujú pod spoločným názvom Opera SL Group.

(sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie