V Devíne hľadajú rozumný kompromis

24.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Zdá sa, že problém týkajúci sa odporu mestskej časti Devín proti stavebnému a projektovému riešeniu výstavby Viladomov na jej území sa začína postupne riešiť. Svedčia o tom nové rokovania medzi investorom a samosprávou. O ich výsledku sme sa pozhovárali so starostkou Devína Ľubicou KOLKOVOU (nezávislá).

- Hľadali sme kompromis, ktorý by mohol spočívať v tom, že časť stavby by investor postavil podľa schváleného projektu, časť by znížili a časť by urobili podľa nového územného plánu - to znamená vo forme rodinných domov. Zatiaľ je to všetko vo fáze hľadania, o konkrétnych záveroch je predčasné hovoriť.

V čom vidíte posun po rokovaní?

- Naša predstava zostáva taká, že by sme radi znížili objem vyťažiteľnosti územia. Chceme, aby tam žilo omnoho menej obyvateľov ako plánovaných tisíc. Investor však už medzitým znížil ich počet, myslím, že približne o jednu tretinu. Jednoznačne sme sa zhodli v tom, že na časti územia budú rodinné domy. Pribudne tam aj občianska vybavenosť - na prízemí niektorých domov. A medzi jednotlivými plochami majú byť oddychové zóny v podobe detských ihrísk a podobne.

Ako vyzerajú povolenia na výstavbu?

- Spoločnosť má územné rozhodnutie na stavbu. Na časť územia, kde je plánovaných dvadsaťtri objektov, má už aj stavebné povolenie. V týchto prípadoch boli všetky odvolania proti výstavbe našej mestskej časti na vyššiu stavebnú inštanciu zamietnuté. Zostala nám už len možnosť podania na súd, ale vzhľadom na to, že investor je ochotný rokovať, snažíme sa nájsť rozumný kompromis.

Aké stavby do Devína nepatria a v čom spočíva kompromis?

- Stále trvám na tom, že výška tri plus jeden do Devína nepatrí. Dva plus jeden si ešte vieme predstaviť, ale preferujeme jednoznačne výstavbu rodinných domov. Podobný problém máme so spoločnosťou J&T, ktorá tiež chce v jednej časti svojej výstavby v Devíne výšku tri plus jeden, aj keď majú menší objem zástavby ako Skanska.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?