Petržalka sa má rozrastať smerom na juh

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ambiciózny projekt novej výstavby na území situovanom južne od Petržalky pripravuje spoločnosť Popper, za ktorou stojí jeden z veľkých developerov. Zámerom sa už zaoberá bratislavský magistrát.

Projekt s názvom Petržalka - Juh - južná rozvojová os prechádza procesom posudzovania podľa zákona o posudzovaní životného prostredia. Územie, ktorého sa projekt týka, je z východnej strany ohraničené čistiarňou odpadových vôd, súkromnými pozemkami v tesnom kontakte s územím ARŠT (areál rekreácie športu a turistiky) Jaroveckých ramien. Zo severnej strany je územie vymedzené Panónskou cestou, areálom čistiarne odpadových vôd, Betliarskou ulicou, z juhu čiastočne železničnou traťou a čiastočne majetkovoprávnymi hranicami vo vlastníctve investora, zo západu železnicou. Celková plocha územia je 175,7 hektára, rozdelené je do štyroch základných lokalít - zón A, B, C a D.

Podstatou projektu je výstavba južnej rozvojovej osi Petržalka - juh. Lokality A a C majú v budúcnosti slúžiť prevažne na bývanie, ráta sa aj s administratívnymi objektmi, občianskou vybavenosťou a náležitou dopravnou infraštruktúrou. Lokalita D je určená pre plochy slúžiace na šport, rekreáciu a kultúru.

O rozmeroch projektu svedčí údaj, že na území má vzniknúť obytná zóna s celkovým počtom 7558 bytov určených pre 14 843 obyvateľov. Celková predajná plocha nákupných centier má predstavovať spolu takmer 110-tisíc štvorcových metrov. Plochy športu a rekreácie budú mať celkovú úžitkovú plochu vyše 7500 štvorcových metrov. Na administratívne účely majú slúžiť dve business centrá a viacero menších objektov s celkovou úžitkovou plochou takmer 210-tisíc štvorcových metrov. V areáli vznikne 13 254 nových parkovacích státí, z toho 3517 na povrchu a 9737 v podzemných garážach.

V záujme zabezpečenia dopravnej obsluhy navrhovaného areálu majú byť vybudované dve nové obslužné komunikácie v severojužnom a východozápadnom smere. Výstavba by sa mala začať už v budúcom roku a skončiť v roku 2015, oba tieto termíny sú však zatiaľ len orientačné.

Páčil sa vám článok?