Areál Slovenského národného múzea pod hradným bralom sa pomaly rozrastá

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Z malebnej štvrte starej Bratislavy pod hradom, nazývanej Zuckermandel, zostalo po barnumskom budovaní mosta len torzo - ale vďaka zápalu profesionálov zo Slovenského národného múzea znova ožíva.

Najmarkantnejšie to vidno na budove s uličným číslom 16. Tá doslova vstala z popola a rozrástla sa - nielen obrazne - do krásy. Dom bol totiž v takom dezolátnom stave, že sa už vôbec nedal reštaurovať. Bolo ho treba zbúrať a postaviť vernú repliku. Dnes stojí a organicky je prepojený s modernou, ale štýlovou prístavbou a v apríli ho dajú do užívania. Obnova sa začala ešte v roku 1986, po dlhých prestávkach sa však dielo v roku 2000 začalo. Stálo okolo 200 miliónov korún za kapitálového príspevku fondov ministerstva kultúry. V prístavbe je klenbový suterén vytesaný do hradného brala vhodný na stálu archeologickú expozíciu. Prízemie bude slúžiť na krátkodobé výstavy, druhé podlažie na väčšie projekty, na treťom je exkluzívna viacúčelová miestnosť, kde bude možné usporiadať aj plesy. Pri zachovaní rázu typického pre architektúru tejto ulice je prístavba vybavená najmodernejšou technológiou - podlahové vykurovanie, stropné osvetlenie, siete vrátane počítačovej vedené v podlahe.

Dom stojí medzi Brämerovou kúriou s číslom 18 a ďalšími dvoma stredovekými domami patriacimi múzeu. V priestoroch týchto domov sú depozitáre, časť administratívy múzea, stála archeologická expozícia, Múzeum kultúry Maďarov žijúcich na Slovensku či Múzeum kultúry Karpatských Nemcov. „Presťahovaním časti úradníkov i depozitárov do týchto priestorov sme získali na Vajanského nových 750 štvorcových metrov výstavnej plochy,“ uvádza technický riaditeľ SNM Benjamín Baráth.

Podľa odborného riaditeľa múzea Branislava Rezníka by súčasťou odovzdania nového objektu mala byť výstava o histórii Zuckermandlu, teda Podhradia, a tiež jeho perspektívnej budúcnosti, a potom budú nasledovať väčšie projekty ako Najstaršie dejiny Slovenska či výstava s predĺženým konaním nazvaná Múzeum národných menšín.

Páčil sa vám článok?