Samosprávy ľudí ignorujú a stále vyčkávajú

26.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Napriek tlaku verejnosti a médií - mestská a novomestská samospráva doteraz nepovedali Nie výstavbe hotelov na Železnej studienke. Ide pritom o najnavštevovanejšiu rekreačnú oblasť Bratislavčanov.

Jedným z dôkazov, že samosprávy stále zbytočne vyčkávajú, je aj skelet budovy medzi Klepáčom a Mestskými lesmi na Železnej studienke. Dlhé roky kazí výletnú zónu Bratislavčanov, pričom už dávno mohol zmiznúť, aby uvoľnil ďalší priestor na rekreáciu či šport v prírode.

Snahám investora o vybudovanie hotela na tomto mieste sa bránia občania aj v petícii proti budovaniu ubytovacích zariadení na Železnej studienke a v celom lesoparku. Podpísalo sa pod ňu tisíce občanov - voličov. V petícii je vyjadrený aj nesúhlas s postavením hotela na mieste nikdy nedostavanej rybárskej reštaurácie. Podľa mnohých názorov mesto a Nové Mesto v podstate súhlasia s výstavbou ubytovacích zariadení na Železnej studienke. Hoci magistrát núti investorov k zmenšeniu kapacity, nemení to na fakte, že výstavbu hotelov jednoznačne neodmietlo.

„Skelet patrí spoločnosti Euro Active Group. Jedným so spoločníkov je aj pán Michael Dragašič. Spoločnosť nadobudla predmetnú nehnuteľnosť kúpou od Slovenského rybárskeho zväzu v roku 2004," informoval Bratislavské noviny námestník primátora Tomáš Korček (Občiansky klub). Uviedol ďalej, že pozemok vlastní hlavné mesto, no v správe ho má mestská časť Nové Mesto. „Zatiaľ nikto nepožiadal hlavné mesto o vydanie záväzného stanoviska k investičnej činnosti," informoval T. Korček.

Ďalej tvrdí, že urbanistická štúdia Malokarpatskej časti lesoparku predpokladá rekonštrukciu skeletu a jeho dostavbu na jeden, maximálne dvojpodlažný objekt so šikmou strechou. „V objekte má vzniknúť malé ubytovacie zariadenie a reštaurácia. V okolí sa ráta s parkovo upravenými plochami zelene, oddychovými lúčkami pri Vydrici, detskými hracími plochami, ohniskami a malou piknikovou lúkou," uviedol. Námestník dodal, že mesto vyhodnocuje pripomienkové konanie k urbanistickej štúdii. Dodal, že potom by sa ňou malo zaoberať aj zastupiteľstvo. Z textu v urbanistickej štúdie však vyplýva, že jej autori pripúšťajú ubytovacie zariadenia hotelového typu len za hranicou ochranného pásma Malokarpatskej časti Bratislavského lesoparku.

Z Miestneho úradu Nové Mesto sme sa dozvedeli, že z katastrálneho hľadiska je plocha pod uvedeným objektom vedená ako zastavaná plocha a priľahlý pozemok ako ostatná plocha. „V rámci rekonštrukcie budovy sú navrhnuté lôžkové kapacity. Na miestnom úrade zatiaľ neevidujeme žiadosť o územné rozhodnutie, dokonca nikto nežiadal ani záväzné stanovisko," uvádza miestny úrad. Investor teda zatiaľ právoplatné stavebné povolenie nemá. Podľa primátora Andreja Ďurkovského (KDH) bol projekt prepracovaný asi trikrát, mesto nútilo investora k zmenšeniu stavby, a problém je tu podľa neho aj s dopravou.

(rob)
Páčil sa vám článok?