S hotelom v lesoparku mnohí nesúhlasia

23.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Napriek súhlasnému stanovisku Ministerstva životného prostredia SR k výstavbe hotela na mieste bývalej reštaurácie na Železnej studienke. Stavebný úrad Nové Mesto nemá žiadosť o územné rozhodnutie a stavebné povolenie.

V územnom pláne hlavného mesta má táto lokalita funkciu občianskej vybavenosti celomestského a nad mestského významu. Spoločnosť Snowdrop tam chce postaviť reštauráciu s ubytovaním a parkovacími miestami.

Proti výstavbe sú však mnohí občania a občianske organizácie. Naposledy sa ozvala aj Strana zelených, ktorá proti výstavbe v lesoparku organizovala aj petičnú akciu. Pod text petície sa podpísalo asi 2000 občanov

Strana zelených sa obáva, že ak sa postaví hotel, zvýši sa frekvencia individuálnej automobilovej dopravy, hlučnosť a riziko znečistenia prostredia. Naruší sa pohoda rekreantov, zvýši sa riziko pre chodcov a cyklistov, tvrdí za túto stranu člen predsedníctva Róbert Beňo. Zároveň by vraj postavenie hotela znamenala precedens pre ďalšiu výstavbu v tejto oblasti, ktorá má slúžiť na rekreáciu a nie pre záujmy developerských spoločností.

„Stále neexistuje záväzný dokument, ktorý by upravoval maximálny počet ubytovacích zariadení v bratislavskom lesoparku patriaci do chránenej krajinnej oblasti," hovorí R. Beňo. Ministerstvo životného prostredia dalo z hľadiska posudzovania vplyvov na životné prostredie súhlasné stanovisko na výstavbu hotela. Úradu, ktorý by mal eventuálne stavbu povoliť, však odporúča, aby podmienil jeho výstavbu a prevádzku splnením sedemnástich bodov. Rozhodujúcim bude však stanovisko magistrátu, ktoré vydáva územné rozhodnutie a Stavebný úrad Nového Mesta.

(rob)

Páčil sa vám článok?