Polyfunkčný dom na Súmračnej ulici by podľa investora nemal tieniť susedom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Po uverejnení článku o odpore obyvateľov proti pripravovanej stavbe na Súmračnej ulici číslo 3 sa redakcii ozval investor, podľa ktorého sú obavy obyvateľov zo susedných blokov neopodstatnené.

Konateľ investorskej spoločnosti ARDOM Oto Klosterman tvrdí, že stavba je dokonca prínosom pre celé okolie, pretože jednak z existujúceho objektu zmizli jednotlivci, ktorí ho devastovali a načierno v ňom bývali, jednak chce spoločnosť upraviť aj okolie tak, aby tu vzniklo akési korzo smerom od Ružinovskej cesty do sídliska a na Drieňovú ulicu. Bude tam parčík s fontánou a lavičky, v budove by chceli zriadiť aj cukráreň, aby mohla slúžiť mamičkám s deťmi, ktoré sem chodia na prechádzku. „Okrem toho,“ povedal pri našom stretnutí O. Klosterman, „komunikujeme s pánom Preinerom, predstaviteľom protestujúcich obyvateľov, aj dnes sa máme stretnúť.“

Občania protestovali v územnom konaní proti rekonštrukcii prízemnej budovy bývalej predajne na viacpodlažný polyfunkčný objekt aj s poukazom na ohrozenie ich domov poruchami v nestálom geologickom podloží. O. Klosterman uisťuje, že investor nechal vypracovať podrobnú štúdiu, podľa ktorej domy stavebné práce neohrozia už aj kvôli vzdialenosti tohto objektu od panelákov, aj preto, že nepríde k veľkej rekonštrukcii. Pri rekonštrukcii sa nemá hĺbiť žiadna základová jama, nadstavbu postavia na súčasnom monolitnom základe posilnenom systémom pätiek, ktoré navrhol statik.

Aby vyšli starousadlíkom ešte viac v ústrety, rozhodli sa piate podlažie postaviť ako ustupujúcu časť, takže sa predĺži čas, keď bude slnko svietiť na susedné domy.

Páčil sa vám článok?