Ministerstvo dalo k zámeru pozitívne stanovisko

15.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo životného prostredia dalo z hľadiska posudzovania vplyvov na životné prostredie súhlasné stanovisko na výstavbu hotela Snežienka na Železnej studienke. Ten chce spoločnosť Snowdrop postaviť na mieste bývalej výletnej reštaurácie.

Ministerstvo životného prostredia vydalo odporúčanie na výstavbu hotela a úradu, ktorý by mal eventuálne stavbu povoliť, odporúča, aby podmienil jeho výstavbu a prevádzku splnením podmienok, ktoré zhrnulo do sedemnástich bodov. Proti výstavbe protestujú občania i ochranárske organizácie.

Ministerstvo životného prostredia napríklad odporúča, aby kvôli eliminácií geodynamických javov, splachu a odvievania nečistôt smerom ku korytu potoka Vydrica, bol po obvode terasy a parkoviska zo strany Vydrice, postavený ochranný múr vo výške asi 80 centimetrov.

V prípade výrubu drevín na pozemku v lesnom pôdnom fonde, je podľa ministerstva potrebné požiadať obvodný lesný úrad o ich vyňatie z lesného pôdneho fondu. Potom je potrebné povolenie od obvodného úradu životného prostredia na ich výrub, a to pred územným konaním.

Odpady je podľa ministerstva nutné skladovať v uzatvárateľných smetníkoch umiestnených v priestore vytvorenom v opornom múre. Tu je potrebné vytvoriť podmienky na separovanie plastov, skla, papiera, kovov, biologicky rozložiteľného odpadu a zmesového komunálneho odpadu.

„Každodenne vyzbierať odpady v okolí navrhovanej reštaurácie po ukončení jej dennej prevádzky,“ odporúča ministerstvo. Nakladanie so splaškovými odpadovými vodami sa má podľa neho riešiť napojením reštaurácie na kanalizáciu na základe urbanistickej štúdie Malokarpatskej časti Bratislavského lesoparku.

Vybudované čistiarne odpadových vôd a zbernú nádrž je podľa ministerstva možné nechať v prevádzke aj po napojení reštaurácie (hotela) na kanalizáciu. Kanalizácia sa má napojiť na zbernú nádrž tak, aby do nej odtekala len prebytočná odpadová voda. Predpokladá pritom, že zariadenia na splaškové odpadové vody nebudú vizuálne, akusticky alebo zápachom obťažovať návštevníkov lokality.

Ministerstvo životného prostredia v záverečnom hodnotení posudzovania vplyvov stavby na životné prostredie (EIA) napríklad odporúča, aby bolo prehodnotené zásobovanie reštaurácie (hotela) pitnou vodou. Je potrebné zvážiť možnosť napojenia na vodný zdroj pri areáli bývalého sanatória.

Počas stavebných prác má investor dodržiavať opatrenia na ochranu vôd a v perfektnom stave má udržiavať aj stavebné a dopravné mechanizmy. S odpadovými vodami zo stavebných prác má narábať tak, aby nedošlo ku kontaminácii podzemných a povrchových vôd.

(rob)
VIZUALIZÁCIA - Snowdrop

Páčil sa vám článok?