Má Devín naozaj strach z investorov?

25.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Situácia mestskej časti Devín nie je závideniahodná. Fakt, že sa nachádza v nútenej správe, mu nedovoľuje vlastniť nijaké pozemky, ísť do investícii, ani žiadať peniaze na rozvojové aktivity zo zdrojov EÚ.

Na území Devína pritom chýba občianska vybavenosť. Keď sa samospráva usiluje o zvýšenie komfortu pre obyvateľov má v podstate len jednu možnosť - vyjednávať s investormi. A tým, samozrejme, ide o zisk. Takto by sa dal zhrnúť medializovaný problém medzi mestskou časťou Devín a firmou SKANSKA, ktorá tu plánuje zrealizovať výstavbu bytových domov.

Starostka Devína Ľubica Kolková hovorí, že pre nich by bolo ideálne držať sa vypracovanej štúdie, hovoriacej o výstavbe 47 rodinných domov, na pozemku, ktorý vlastní Skanska. Predstavy firmy sú však diametrálne odlišné.

Pôvodný projekt rátal s výstavbou štvorpodlažných bytoviek bez občianskej vybavenosti. Inými slovami, počet obyvateľov mestskej časti by vzrástol o tisíc, medzi nimi aj rodiny s malými deťmi, mamičky na materskej, ktoré by si doslova nemali kde kúpiť ani základné potraviny. Najbližšie obchody sú až v Karlovej Vsi a v Devínskej Novej Vsi.

Nespokojnosť občanov by sa prirodzene obrátila proti samospráve - objasňuje obavy starostka. S firmou Skanska sa im napokon podarilo dosiahnuť kompromis. V druhej etape výstavby ustúpila od jedného podlažia a súhlasí aj so začlenením občianskej vybavenosti, Zakreslené sú aj detské ihriská.

Či sa projekt napokon zrealizuje, ukáže čas, keďže v poslednom čase prenikli na verejnosť informácie, že Skanska uvažuje o predaji pozemku v Devíne.

Mestská časť rokuje aj s ďalšími investormi. Ľubica Kolková hovorí o dobrej spolupráci s izraelskou firmou, ktorá tu stavia 23 rodinných domov na mieste bývalého futbalového ihriska pod hradom. Ide o modernú architektúru a jeden objekt je vyhradený aj na obchodné priestory. Aj ďalší investor Lomnická, s.r.o., ktorý na území tejto mestskej časti podniká, je podľa starostky ústretový voči potrebám občanov Devína.

(kah)
Páčil sa vám článok?