Komplex Retro sa nakoniec nebude zvyšovať

18.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Polyfunkčný komplex Retro, ktorý plánoval investor postaviť na mieste bývalého nákupného strediska Jadran na Nevädzovej ulici v Bratislave, nebudú zvyšovať.

Konanie o zvýšení stavby z pôvodných 17 na 31 podlaží ružinovský stavebný úrad zastavil. Potvrdil to hovorca mestskej časti Ružinov Maroš Smolec. „Investor nedodal úradu záväzné stanovisko magistrátu hlavného mesta, preto sme konanie zastavili,“ vysvetlil.

Námestník bratislavského primátora Tomáš Korček povedal, že investor - spoločnosť Centaurea o stanovisko magistrátu nepožiadal. „Ak by stavebník aj predložil potrebnú dokumentáciu, mesto by nesúhlasilo so zvyšovaním. Ide totiž o stabilizované územie, kde musí byť výstavba prispôsobená okoliu,“ konštatoval.

Komplex Retro teda investor nebude zvyšovať. Potvrdil to zástupca investora - spoločnosti Centaurea, a.s., Miroslav Welter. „Vo výstavbe budeme pokračovať tak, ako máme odsúhlasený projekt, teda do výšky 17 podlaží,“ uviedol. Výstavba v súčasnosti pokračuje, podľa M. Weltera je už ukončená stavba podzemných tesniacich stien, do konca novembra by mali ukončiť aj podzemné pilóty. V týchto dňoch začali s výstavbou podkladových betónov v stavebnej jame a zároveň sa začala betonáž jednotlivých polí základovej dosky.

Stavba by mala byť ukončená na jar 2010. V prípade, ak by stavebný úrad odsúhlasil vyššiu stavbu, mali pripravený aj projekt revitalizácie parku medzi Muškátovou a Nevädzovou ulicou. Na obnovu parku malo ísť 15 až 20 miliónov korún. Ak by mala budova 31 podlaží, dokončili by ju asi v októbri 2010. To by podľa neho celému okoliu prospelo, pretože obyvatelia by tak získali mnohé iné bonusy, ktoré by investor mohol priniesť.

„Statika celého objektu a stavebnej konštrukcie sú navrhnuté tak, aby sme nemuseli robiť rozhodnutie tohto charakteru. Je to nadimenzované tak, aby sme spĺňali či už 17 alebo 31 poschodí,“ reagoval M. Welter na otázku, prečo má objekt silnejšie základy a parkovacie podlažia navyše.

(sita)
Páčil sa vám článok?