Retro zvyšovať nebudeme, tvrdí investor

15.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Polyfunkčný komplex Retro, ktorý má vyrásť na mieste bývalého nákupného strediska Jadran na Nevädzovej ulici, investor zvyšovať nebude. Povedal t zástupca investora - spoločnosti Centaurea, ktorá je členom skupiny Weon group, a.s., Miroslav Welter.

Reagoval tak na rozhodnutie ružinovského stavebného úradu, ktorý dnes podpisom starostu definitívne zastavil konanie o zvýšení stavby z pôvodných 17 na 31 podlaží. "Vo výstavbe budeme pokračovať tak, ako máme odsúhlasený projekt podľa platného stavebného povolenia na obchodné centrum a jednotlivé bytové objekty, teda do výšky 17 podlaží," uviedol.

Hoci investor vyjadril sklamanie voči rozhodnutiu úradu, akceptuje ho a neodvolá sa proti nemu. "Proti zvyšovaniu Retra bolo hlavné mesto od začiatku, preto rozhodnutie investora nestavať 31 podlaží vítame," povedal pre agentúru SITA námestník bratislavského primátora Tomáš Korček.

Výstavba Retra v súčasnosti pokračuje, podľa Weltera je už ukončená výstavba podzemných tesniacich stien, do konca novembra by mali ukončiť aj podzemné pilóty. V týchto dňoch podľa neho začali s výstavbou podkladových betónov v stavebnej jame a zároveň sa začala betonáž jednotlivých polí základovej dosky. Stavba 17-podlažného Retra by mala byť ukončená na jar 2010.

Ako tiež uviedol Welter, vynútenou požiadavkou hlavného mesta bolo zabezpečiť vjazd a výjazd z Ďatelinovej na Gagarinovu ulicu. "Práve to ľuďom z okolia prekáža, a to bol hlavný motív protestov. Nie je to náš výmysel, je to súčasť projektu, je to požiadavka magistrátu. Ten chcel, aby sa zabezpečila táto investícia, pretože dlhé roky nevedeli zabezpečiť tento prejazd. Bola to podmienka, ktorú sme akceptovali," uviedol Welter.

V prípade, ak by stavebný úrad investorovi odsúhlasil vyššiu stavbu, mali pripravený aj projekt revitalizácie zanedbaného a schátraného parku medzi Muškátovou a Nevädzovou ulicou. Na obnovu parku malo ísť 15 až 20 miliónov korún (497 908 - 663 878 €). "Projekt obsahoval obnovenie a vybudovanie nových detských ihrísk, vybudovanie bežeckej a korčuliarskej dráhy," spresnil.

Ako Welter tiež uviedol, ak by mala budova 31 podlaží, dokončili by ju asi v októbri 2010. To by podľa neho celému okoliu prospelo, pretože obyvatelia by tak získali mnohé iné bonusy, ktoré by investor mohol priniesť. "Statika celého objektu a stavebnej konštrukcie sú navrhnuté tak, aby sme nemuseli robiť rozhodnutie tohto charakteru. Je to nadimenzované tak, aby sme spĺňali či už 17 alebo 31 poschodí," reagoval Welter na otázku, prečo má objekt silnejšie základy a parkovacie podlažia navyše. Zároveň konštatoval, že parkovacie miesta sú nadimenzované na 31 podlaží a pri tomto počte ostanú.

Požiadavkou stavebného úradu bolo podľa neho vytvorenie vonkajších parkovacích miest v okolí stavby, takýchto miest bude približne 75. Počet bytov by sa v prípade navýšenia stavby o 14 poschodí zvýšil z 300 na 400, čo by z pohľadu celého sídliska podľa Weltera neznamenal enormný nárast. Zároveň doplnil, že ľudia majú záujem o byty v tejto lokalite, o čom svedčí aj počet predaných bytov - v 17-podlažnom Retre je už 60 percent bytov predaných, päť percent rezervovaných.

O komplexe Retro bolo aj stretnutie občanov s investorom, na ktorom sa občania vyslovili proti jeho zvýšeniu. Obávali sa zhoršenia životného prostredia, hluku, upchatých križovatiek či problémov s parkovaním. Investor na stretnutí argumentoval tým, že zvýšením objektu by sa zlepšila ekonomika stavby, no rozhodli sa tak aj na základe veľkého záujmu občanov o byty. Proti zvýšeniu Retra sa spisovala aj petícia, pod ktorú sa podpísalo viac ako 400 občanov. Ružinovský stavebný úrad na základe žiadosti investora začal konanie o zmene stavby pred dokončením. Mesto voči začatiu tohto konania namietalo a jednoznačne sa vyjadrilo, že nejde o zmenu stavby pred dokončením, ako tvrdil v podanej žiadosti investor, ale o zmenu územného rozhodnutia. Konanie dnes ružinovský stavebný úrad definitívne zastavil, pretože investor nedodal záväzné stanovisko magistrátu.

"Investor o vydanie záväzného stanoviska magistrátu ako dotknutého orgánu nepožiadal. Ak by tak aj bol urobil, súhlasné záväzné stanovisko by sme mu nevydali, pretože ide o o stabilizované územie, kde musí byť výstavba prispôsobená okoliu," zdôraznil Korček. V polyfunkčnom komplexe Retro by mali byť okrem bytov a kancelárií aj obchody, potraviny, pošta, bankové expozitúry, gastronomické zariadenie, súkromné lekárske ambulancie. Mali by tu byť vytvorené aj priestory na šport, napríklad bedmintonová hala, fitnes, relax s doplnkovými službami, kozmetika, manikúra, masáž, pedikúra či kaderníctvo.

(sita)

Páčil sa vám článok?