Na Kazanskej postavia netypický dom Mendelsohn

6.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Podunajských Biskupiciach vyrastie onedlho netypický dom, ktorý má do vstupnej brány tejto bratislavskej mestskej časti priniesť novú architektonickú kvalitu. Dotvorí uličnú líniu novej zástavby pozdĺž Kazanskej ulice.

Akousi bielou bodkou na konci tejto novej obytnej štvrte, na exponovanom nároží ulíc Kazanská a Krajinská by mal stáť nový, jedenásťposchodový objekt. Jeho architektúra je postavená na jemných tvaroch a čistej bielej farbe. Vychádza z intuitívnej potreby zmäkčiť charakter prostredia neďaleko rafinérie Slovnaft, v blízkosti rušného dopravného ťahu v snahe vniesť do územia pokoj. Architektonická koncepcia stavia na princípe kontrastu „tvrdého“ šedého prostredia a „mäkkej“ bielej architektúry.

Názov domu je preneseným odkazom na ranú tvorbu architekta prvej polovice dvadsiateho storočia, predstaviteľa nemeckého expresionizmu Ericha Mendelsohna (1887-1953). Cieľom je podľa projektantov vytvoriť silnú identifikáciu okolia k domu, ktorý je iný, svojský a nie je stratený v prostredí. Dom Mendelsohn deklaruje blízkosť k senzuálnej architektonickej tvorbe, expresívnosti a dynamickému funkcionalizmu.

Bytový dom by mal mať 60 bytov rôznej skladby, s dôrazom na bežné výmery a jednoduché riešenia. V parteri sú situované priestory občianskej vybavenosti. Parkovacie kapacity pokrývajú najmä tri podlažia v hromadnej podzemnej garáži. Parter je oproti terénu vyvýšený o pol podlažia, bezbariérový prístup zabezpečuje zalomená pešia rampa.

Zastavaná plocha objektu je 800 metrov štvorcových, úžitková plocha približne 8900 metrov štvorcových. Projektantom domu je spoločnosť AK2 a autormi bytového domu architekti Andrea Klimková, Peter Kručay, Martin Bosík, spolupracoval Roman Rosina.

(rob)
VIZUALIZÁCIA -AK2

Páčil sa vám článok?