Vajnory sa nezmierili s projektom CEPIT

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava -Vajnory podala podnet na podanie prokurátorského protestu proti postupu mesta pri schvaľovaní urbanistickej štúdie vedecko-technologického parku CEPIT.

Prokurátorský podnet by mal byť podľa vajnorskej samosprávy podaný proti všeobecne záväznému nariadeniu mesta Bratislavy číslo 7/2005 pre porušenie zákonov a ústavy.

Mestské zastupiteľstvo 24. novembra schválilo všeobecne záväzné nariadenie, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť aktualizácie územného plánu mesta Bratislava s účinnosťou od 1. januára 2006, a ktorým sa schválili zmeny a doplnky aktualizácie územného plánu mesta. Vajnory namietajú, že ako podklad na návrhy zmien a doplnkov aktualizácie územného plánu v lokalite Vajnory - Pri majeri I, Pri majeri II, predkladateľ materiálu na rokovanie poslancov 24. novembra predložil Urbanistickú štúdiu CEPIT, Bratislava -Vajnory. „Táto štúdia, ani uvedený postup neboli v súlade s platnými predpismi Slovenskej republiky a s uznesením mestského zastupiteľstva,“ uvádza sa vo vyjadrení mestskej časti. Vajnorská samospráva namieta, že jej pripomienky k aktualizácii územného plánu mesta Bratislavy s ňou neboli prerokované ani podľa stavebného zákona, ani podľa zákona o obecnom zriadení. V rámci prerokovania zmien a doplnkov aktualizácie územného plánu neboli upovedomené jednotlivé dotknuté obce. Podľa vajnorskej samosprávy napokon treba konštatovať nesúlad s ústavou tým, že mestskej časti bolo ubraté právo na priaznivé životné prostredie. Zároveň pripomína, že štúdia sa týka územia, ktoré je v blízkosti národnej prírodnej rezervácie Šúrsky prales.

So žiadosťou o vyjadrenie sme sa obrátili na magistrát. Hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová bola stručná: „Hlavné mesto postupovalo v zmysle zákona a je presvedčené o tom, že neporušilo žiadny zákonný postup,“ povedala nám.

Páčil sa vám článok?