Úrad začal nové konanie voči Vercajch centru

6.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Stavebný úrad v bratislavskom Devíne začal nové konanie voči zvolenskej spoločnosti Vercajch centrum. Spoločnosti tak za údajné protizákonné práce na renesančnom kaštieli na rohu Kremeľskej a Lomnickej ulice hrozí opäť pokuta päť miliónov korún (165 970 €). Pokutu spoločnosti stavebný úrad už raz vyrubil, tá sa však odvolala.

Pokutu spoločnosti stavebný úrad už raz vyrubil, tá sa však odvolala. Krajský stavebný úrad následne zrušil rozhodnutie mestskej časti a vrátil vec na nové prerokovanie. "Stavebníkovi sme koncom minulého týždňa poslali nové rozhodnutie, " povedal dnes pre agentúru SITA vedúci stavebného úradu v Devíne Eduard Maťašovský.

Na otázku, či stavebný úrad aj naďalej trvá na pôvodnej výške pokuty, odpovedal kladne. "Trváme na pokute. Veď zbúral kultúrnu pamiatku, zostali len dve steny. Potvrdili to aj iné úrady, napríklad KSÚ alebo ministerstvo kultúry," uviedol Maťašovský.

To, že stavebník konal v rozpore so stavebným povolením, potvrdzuje podľa Maťašovského aj jeho zatiaľ posledný krok. "Spoločnosť tu stavia rodinné domy. Práve zvyšok kaštieľa spojili s posledným domom a požiadali o dodatočné povolenie pre stavbu pred dokončením," povedal Maťašovský. Podľa neho tak dal stavebník jasne najavo, že doteraz konal protizákonne.

Konateľ spoločnosti je však presvedčený, že celé konanie vyplývalo zo zaujatosti určitých osôb v mestskej časti voči spoločnosti a nemalo nič spoločné s kultúrnou pamiatkou. Zároveň už niekoľkokrát vyhlásil, že je hrdý na to, ako konal, pretože v opačnom prípade by nebolo z pamiatky čo zachraňovať. Zdôraznil, že zo stavby zostalo všetko, čo malo byť zachované a staticky zabezpečené. Do obnovy 600 rokov starej pamiatky investovala spoločnosť zatiaľ okolo štyroch miliónov korún (132 775 €), projekt počíta s nákladmi 15 miliónov korún (497 908 €).

Na spoločnosť Vercajch centrum koncom minulého roka podalo Ministerstvo kultúrny (MK) SR trestné oznámenie. Podľa ministerstva spoločnosť zbúrala podstatnú nadzemnú časť stavby, ako aj mnohé konštrukcie, nad rámec odsúhlasený Krajským pamiatkovým úradom Bratislava. Nezabezpečila ani archeologický výskum napriek tomu, že v bezprostrednej blízkosti sa v minulosti našli pozostatky veľkomoravského pohrebiska z 9. storočia, cintorína z 13. až 18. storočia či základy architektúry a kultúrnych vrstiev z 13. až 15. storočia.

(sita)

Páčil sa vám článok?