HB Reavis už opravuje poškodené garáže

30.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť HB Reavis už opravuje poškodené garáže na Budovateľskej ulici v Ružinove. Viac ako 35 garáží sa poškodilo pri výstavbe pažiacej steny, čiže hlbokého oporného múra trojpodlažnej podzemnej garáže polyfunkčného komplexu City Business Center (CBC) na Karadžičovej ulici.

Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca spoločnosti Roman Karabelli, po obhliadke garáží a zistení rozsahu poškodenia boli opravené zatiaľ tri strechy a steny desiatich garáží. "V ideálnom prípade vieme opraviť všetky garáže do konca októbra. Rýchlosť prác je podmienená z právnej stránky len rýchlosťou získavania súhlasu vlastníkov garáží," povedal Karabelli.

Spoločnosť totiž pri oprave garáží musí mať súhlas od majiteľov všetkých garáží, aby sa mohli po ich majetku pohybovať. Karabelli zároveň priznáva, že kontaktovanie vlastníkov je z časového hľadiska veľmi náročné, niektoré rokovania ešte stále neboli uzavreté.

Ako ďalej uviedol, od augustového stretnutia zástupcov spoločnosti HB Reavis s ružinovským starostom Slavomírom Drozdom a niektorými majiteľmi poškodených garáží, sa zmenil rozsah opráv. Podľa pôvodnej dohody mala spoločnosť opraviť len popraskané zadné fasády stavieb a metrový pás plechovej steny garáží. Podľa Karabelliho sa spoločnosť nakoniec rozhodla, že opraví celú strechu garáží, teda izoláciu, oplechovanie aj odkvapy.

Viac ako 30-ročné garáže boli poškodené pri výstavbe podzemných garáží komplexu. Ten bude vzdialený od garáží požadovaných 1,4 metra. Pre výstavbu trojpodlažného parkovacieho domu na pozemku spoločnosti bola vyhĺbená približne 14-metrová jama a následne osadená mohutná oceľová konštrukcia ako opora. Tá však zasahuje do pozemku, ktorý spravujú Železnice Slovenskej republiky a hlavné mesto. Opora je o pol metra bližšie ku garážam. Občania sa preto sťažovali, že spoločnosť porušuje predpisy a stavia na cudzom pozemku.

Staromestský stavebný úrad vyzval stavebníka, aby zastavil práce, ktoré sú v rozpore s platným povolením. Spoločnosť HB Reavis preto začala rokovať s predstaviteľmi železníc a mesta o nájomnej zmluve, aby mohla využívať tento pozemok pri výstavbe. Spoločnosť však pozemok odkúpiť nechce, po dokončení bude komplex na hranici pozemku spoločnosti. Menšie komplikácie v celom prípade však mohli spôsobiť aj na katastri. Umiestnenie garáži je totiž podľa katastrálnych záznamov iné ako v skutočnosti. Polyfunkčný komplex CBC patrí do mestskej časti Staré Mesto, poškodené garáže sú však na území Ružinova.

(sita)

Páčil sa vám článok?