Firma Skanska prišla s novou verziou projektu

17.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Súkromná spoločnosť Skanska, ktorá pripravuje výstavbu viladomov v Devíne, predstavila novú verziu obytných domov. Má zohľadňovať požiadavky devínskej samosprávy na úpravu projektu. Týka sa najmä zníženia budov.

Úprava prichádza po protestoch starostky Devína Ľubice Kolkovej, poslancov miestneho zastupiteľstva a obyvateľov Devína, ktorí nesúhlasili s projektom najmä kvôli ochrane prírody a štvorposchodovej výške budov.

Spoločnosť Skanska oznámila, že v tretej a vo štvrtej etape výstavby znižuje počet poschodí na tri s ustúpeným podkrovím, domy budú mať sedlové strechy a dobuduje občiansku vybavenosť. Ďalej sa zaviazala, že vybuduje tri veľké a dve menšie detské ihriská, zriadi park s oddychovou zónou a pri desiatich viladomoch budú prvé podlažia prispôsobené na polyfunkciu, teda možnosti zriadenia obchodu, služieb, letných terás a zábavných zariadení.

Ústupok devínskej samospráve znamená pre Skanska zníženie tržieb asi o 315 miliónov korún, pretože sa vzdá 50 až 60 bytových jednotiek. Tretia a štvrtá etapa výstavby predstavuje asi 45 percent z celkovej výstavby. Z 381 bytov zníži Skanska ich počet na 320. Rozmer predajnej plochy sa tak zmenší o 4500 štvorcových metrov.

Skanska pripomína, že na výstavbu 381 bytových jednotiek má právoplatné územné rozhodnutie z apríla 2005, stavebné povolenie na inžinierske siete a na výstavbu vodovodu a kanalizácie. Stavebné povolenie na komunikácie a spevnené plochy odmieta starostka Devína podpísať.

Spoločnosť upozorňuje, že napriek tomu, že v Devíne plánujú stavať aj iní investori, iba spoločnosť Skanska je tŕňom v oku miestnej samosprávy. A to napriek tomu, že žiadny zákon pri príprave neporušila, uviedla spoločnosť.

Starostka Devína Ľubica Kolková (nezávislá) sa chce s návrhom najskôr podrobne oboznámiť a potom k nemu zaujme stanovisko. Trvá však na tom, aby k zníženiu poschodí došlo aj v rámci prvej a druhej etapy výstavby a nielen v tretej a vo štvrtej etape.

(rob)
VIZUALIZÁCIA – Skanska

Pôvodný návrh jedného z viladomov...
... a upravený návrh, ktorý má byť kompromisom.

Páčil sa vám článok?