Stavebný úrad začal konanie za zbúranie lisovne

11.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove začal konanie o správnom delikte vo veci protizákonného zbúrania budovy bývalej lisovne bakelitu v areáli Gumon. Uviedol to hovorca ružinovského starostu Maroš Smolec.

"Vykonali sme stavebný dohľad, urobila sa fotodokumentácia," povedal Smolec. Úrad pripravuje ústne pojednávanie, na ktorom sa bude môcť investor k celej záležitosti vyjadriť. Pojednávanie by sa malo ukončiť uložením sankcie, zákon hovorí o pokute do výšky dvoch miliónov korún (66 388 €).

"Nie je pravda, ako uvádzajú niektoré médiá, že mu hrozí pokuta päť miliónov korún (165 970 €). To by bolo v prípade, keby išlo o chránené územie alebo pamiatkovo chránenú zónu," vysvetlil Smolec. Na otázku, či už videli posudok statika o tom, že budova je pre ľudí nebezpečná, odpovedal záporne. "Videli sme len stavebný denník, v ktorom sa statik vyjadril, že budova je nebezpečná," povedal. Samotný statický posudok, na základe ktorého zbúrali budovu bývalej lisovne bakelitu aj bez búracieho povolenia, by mal investor doniesť na ústne pojednávanie.

Budovy v areáli Gumon začali búrať pred predĺženým víkendom koncom augusta. Stavebný úrad v Ružinove vydal investorovi búracie povolenie len na päť objektov v areáli, lisovňa ako najstaršia budova areálu pri Košickej ulici, najbližšie k Mostu Apollo, však medzi nimi nie je. Budova okrem toho stále požívala status chránenej budovy.

Ministerstvo kultúry SR ju v máji vyhlásilo za pamiatku, jeden z majiteľov sa však voči rozhodnutiu odvolal. Minister akceptoval stanovisko rozkladovej komisie, aby bolo pôvodné rozhodnutie prvostupňového orgánu opätovne preskúmané a aby bol návrh doplnený aj o výskum o ochrane pamiatkového fondu a o podrobnú inventarizáciu pamiatkovo hodnotných prvkov, o znalecké posudky z oblasti statiky stavieb, znalecké posudky týkajúce sa životného prostredia a o stanovisko Ministerstva životného prostredia SR.

Zbúrané budovy v areáli Gumon by mal nahradiť polyfunkčný komplex Klingerka. Komplex by mali tvoriť štyri bloky, výškovo je celá výstavba členená od trojpodlažného prevýšeného parteru až po 45-podlažnú budovu. Podľa stavebného zámeru sa tam počíta aj s vybudovaním 28-podlažného hotela.

(sita)

Páčil sa vám článok?