2010: Veľký Draždiak oficiálnym kúpaliskom

8.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Veľký Draždiak v bratislavskej Petržalke by mohol byť oficiálne verejným kúpaliskom asi až v roku 2010. Dovtedy by sa mohlo podariť preložiť elektrické vedenie, ktoré je pre Veľký Draždiak takmer 20 rokov problémom.

V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol petržalský starosta Milan Ftáčnik.

Novú trasu vedenia síce presne určuje nový územný plán mesta, prekážkou však môžu byť niektorí majitelia pozemkov, cez ktoré má vedenie prechádzať. "Na problém sme narazili v okolí čistiarne a na niektorých iných miestach, kde sú malí vlastníci. Je ich do 500, uhorské právo delenia tu prinieslo takéto množstvo vlastníkov," povedal Ftáčnik. Niektorí majitelia vlastnia 1/247 pozemku.

Mestská časť už vypísala výberové konanie na spoločnosť, ktorá bude s majiteľmi rokovať o možnom vyriešení majetkovoprávnych vzťahov. Majitelia väčších pozemkov sa už s mestskou časťou dohodli, súhlasia s bezodplatným poskytnutím pozemkov na vybudovanie vedenia. Podľa Ftáčnika však chce Petržalka všetky pozemky usporiadať do jari 2009. Následne by mala Západoslovenská energetika začať s prekládkou elektrického vedenia.

Elektrárne sú pripravené začleniť tieto práce do svojho rozpočtu, podľa Ftáčnika sa však pôvodne odhadovaná suma môže zvýšiť. "Pri finálnom kreslení sa ukázalo, že trasa je o niečo dlhšia ako bola plánovaná," uviedol starosta.

Urbanistickú štúdiu o Veľkom Draždiaku schvaľovalo predchádzajúce vedenie mestskej časti, terajší poslanci žiadajú materiál prehodnotiť. Jedným z dôvodov je, že sa v dokumente pôvodne uvažovalo o oplotení areálu.

Vstup do areálu by bol v lete spoplatnený, na jar a na jeseň by bol vstup zadarmo. Mestská časť by naďalej hradila náklady záchrannej služby. Po preložení problematického elektrického vedenia chce preto mestská časť začať diskusiu, či Veľký Draždiak oplotiť alebo nie. Diskusiu si vyžiada aj konflikt rybárov a kúpajúcich sa návštevníkov. Starosta vidí vyriešenie problému napríklad vo vyčlenení konkrétnych miest na rybárčenie a na kúpanie.

(sita)

Páčil sa vám článok?