Aktivisti v Ružinove požadujú stavebnú uzáveru

19.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Aktivisti v mestskej časti Ružinov chcú, aby bola v tejto mestskej časti vyhlásená stavebná uzávera. Tá by mala platiť do zapracovania požadovaných zmien do územného plánu mesta, keďže tento nový plán umožňuje výstavbu asi na 65-tich percentách súčasných zelených plôch v Ružinove a proces schvaľovania zmien je strašne zdĺhavý.

Uviedla to aktivistka iniciatívy Bratislava otvorene a ružinovských iniciatív RužIn Ľubica Trubíniová. Ako zdôraznila, v prípade uzávery sa dá presne určiť, akého územia, aj akých stavieb sa má týkať. Neznamená to, že by sa nemohlo stavať vôbec nič a nikde v Ružinove. "Naším cieľom je, aby sa nestavalo na územiach v rozpore so záujmami občanov, ktoré by sa mali premietnuť do pripravovaných územných plánov zón a urbanistických štúdií," vysvetlila.

Chcú preto požiadať miestnych poslancov, aby odporučili starostovi vyhlásenie stavebnej uzávery. Poslanci ju vyhlásiť nemôžu, zo zákona ju vyhlasuje stavebný úrad. Trubíniová odmieta tvrdenie, že stavebnú uzáveru nie je možné v Ružinove vyhlásiť. Podľa stavebného zákona je možné vyhlásiť stavebnú uzáveru najmä ak by stavebná činnosť "mohla sťažiť alebo znemožniť budúce využívanie územia alebo jeho organizáciu podľa pripravovaného územného plánu".

V mestskej časti Ružinov už začali pripravovať zadanie pre územné plány zón, samotné plány zón potom vypracujú architekti, ktorí už robia aj na urbanistických štúdiách. Ich konečná podoba by mala byť známa do trištvrte roka, povedal hovorca Ružinova Maroš Smolec. Zdôraznil, že v súčasnosti preverujú možnosť využiť inštitút stavebnej uzávery v okolí Štrkoveckého jazera a na konci Ružinovskej ulice. Tam mesto uvažuje o predĺžení cesty a vytvorení dopravného uzla a napojení na diaľnicu. O vyhlásení stavebnej uzávery v iných častiach neuvažujú.

Trubíniová zdôraznila, že proces vyhlásenia stavebnej uzávery nie je síce jednoduchý, ale občania sa ho dožadujú, aby sa predišlo ďalšiemu zahusťovaniu a likvidácii zelene v Ružinove. Investori totiž využívajú situáciu a stále stavajú nové budovy, no samospráva im nedokáže adekvátne čeliť. Starosta sa snaží zmeniť územný plán a pracuje sa na urbanistických štúdiách, ale pokiaľ sa zásadné rozpory nevyriešia, je logické zastaviť výstavbu, dodala.

(sita)

Páčil sa vám článok?