Investor žiada vyššie Retro, občania sú proti

18.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Budúci polyfunkčný objekt Retro v bratislavskej mestskej časti Ružinov by mal vyrásť až na 31 podlaží. Výškovú "ihlu" na mieste bývalého strediska obchodu a služieb Jadran však odmietajú obyvatelia z okolitých ulíc.

Pôvodne mal mať Retro 17 podlaží. Investor Weon group sa rozhodol dodatočne požiadať o zmenu projektu, predovšetkým kvôli vyššiemu ekonomickému zhodnoteniu budovy. Tento dôvod uviedli predstavitelia spoločnosti v ponddelok 18. augusta 2008 na podvečernom stretnutí so zástupcami obyvateľov dotknutého územia a starostom Ružinova Slavomírom Drozdom.

Občania však namietali, že nový projekt nerieši dopravnú infraštruktúru, ani statickú dopravu na úzkych okolitých sídliskových cestách, ktoré sú už aj v súčasnosti preťažené. Navyše sa obávajú zániku okolitej parkovej zelene na úkor budúcich garáží. Nepoznajú spôsob dopravného riešenia po tom, ako by malo v novom objekte pribudnúť ďalších 400 bytov a projektovaná občianska vybavenosť, ktorá po zániku Jadranu sídlisku už dlhší čas bytostne chýba.

Občianske spoločenstvo vlastníkov bytov v okolí stavby požiadalo na stretnutí starostu Drozda, aby na najnovšiu zmenu projektu nebolo vydané stavebné povolenie.

Ružinovčania čoraz častejšie protestujú proti zahusťovacej výstavbe v tejto mestskej časti, ktorá by mala ísť na úkor znižovania kvality životného prostredia. Zámer s výstavbou polyfunkčného strediska Sputnik odmietli na protestnom zhromaždení pred miestnym úradom. Nesúhlas taktiež vyjadrili s výškovou zástavbou okolia jazera Štrkovec.

Ružinovská miestna samospráva je však svojím spôsobom jediná zo 17 bratislavských mestských častí, ktorá pravidelne a vopred predkladá návrhy zonálnych architektonických štúdií na verejné občianske zhromaždenia miestnych obyvateľov.

(tasr)

Páčil sa vám článok?